Uyku Apnesine Robotlu Çözüm

Yeni bir yöntemle dil kökünde uyku apnesine neden parça ameliyat ile alınabiliyor.

 Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Kliniği Sorumlusu Prof. Dr. Fatma Tülin Kayhan, uyku apnesi tedavisinde robotik cerrahinin kullanılmaya başlanmasıyla ilgili, "Robotla ağız içinden girip dil kökünde uyku apnesine neden olan parçayı çıkarıyoruz" dedi.


Kayhan, yaptığı yazılı açıklamada, uyku apnesi hastalığına, uyku sırasında solunumun 10 saniyeden daha uzun süreyle durmasıyla teşhis konulduğunu belirtti. 

Horlamanın uyku apnesi hastalığında sık görülen bir durum olduğunu anlatan Kayhan, hastalığın en çok orta yaşlı, kilolu ve erkek hastalarda görüldüğünü, sinsi bir hastalık olan uyku apnesinin çok tipik belirtiler vermeyeceğini kaydetti.

Kayhan, hastaların en çok eşleri ya da oda arkadaşları tarafından şikayet edilerek tespit edilebildiğini aktararak, hastanın uyku süresince zaman zaman solunumu durduğu için kandaki oksijen düzeyinin düştüğünü, hastaların sabahları yorgun uyandığını belirtti. 

Derin uyku apnesi olan hastaların daha çok trafik kazası yaptıklarına dikkati çeken Kayhan, "Uyku apnesinde en çok kullanılan yöntem ani basınçlı maske ile hastanın uyumasının sağlandığı CPAP. Bu sayede hastanın uykusunda oksijen düzeyinin düşmesi önleniyor. Bir nevi hastaya zorla nefes verilmesi sağlanıyor. Fakat CPAP'ta hasta uyumu yüzde 50-60 düzeyinde" ifadelerini kullandı. 

Kayhan, hastalıkta önemli olan şeyin, tıkanmanın oluştuğu seviyeyi belirlemek olduğunu vurgulayarak, şu bilgileri verdi: 

"Tıkanma burunda da yumuşak damak, bademcikler, dil kökü veya gırtlağın hizasında  da olabilir. Uyku esnasında bunların birinde veya birkaçında da tıkanma olabilir. Bunu tespit edip, düzeltici cerrahi yapılması gerekiyor. Eskiden bu seviyeler bilinmediği için hastalara genellikle yumuşak damak veya burun düzeyinde işlemler yapılırdı. Hastanın dil kökü ya da daha alt seviyelerde tıkanması varsa ameliyattan bir fayda göremiyordu. Hastalıkta tıkanmanın nerede olduğunu tespit etmek için uyku endoskopisi kullanılıyor. Öncelikle uyku testi ile hastada bir tıkanma var mı bunu teşhis ediyoruz. Tıkanmanın nerede olduğunu ise uyku endoskopisi ile ortaya çıkarıyoruz. Hastamıza ameliyathane şartlarında narkozun başlangıç kısmını verip uyutuyoruz. Bir nevi uykuyu taklit ettiriyoruz. Hasta horlarken de bir optikle tıkanan bölgeleri kaydediyoruz. Sonrasında da cerrahi planlıyoruz."

Robotik cerrahi kullanımında çok iyi sonuçlar alıyoruz 

Robotik cerrahi kullanımının uyku apnesinde çok yeni olduğuna işaret eden Kayhan, şunları kaydetti: 

"Robotik cerrahi kullanımında çok iyi sonuçlar alıyoruz. Robotla ağız içinden girip dil kökünde uyku apnesine neden olan parçayı çıkarıyoruz. Hastanın dil kökünde bir tıkanıklık varsa oradan bir dil kökü parçasının çıkarılması ve epigrot adını verdiğimiz o kapakçığın üst kısmının çıkarılması robot ile ağız içinden çok kolay gerçekleşiyor. Bu işlemi yaptıktan sonra hasta rahatlıyor, CPAP'a gerek kalmıyor." - İstanbul

İlgili Sağlık Konuları