Diyabet pankreasta bulunan insülin üreten hücrelerin hasar görmesi nedeniyle ortaya çıkıyor ve kandaki şekeri düzenleyen hormonun yeterli miktarda üretilememesine neden oluyor. Diyabet her yaşta görülebiliyor ancak genellikle 40 yaş öncesinde ve özellikle çocuklarda ortaya çıkıyor.
Diyabetli hastaların %5-15’lik bir kısmında tip 1 diyabet vardır ve günlük insülin iğneleriyle tedavi edilebilmektedir.
Yapılan son araştırmada Washington DC Georgetown Üniversitesi Tıp Merkezi’nden Doç. Dr. G. Ian Gallicano, insan sperm hücresinin öncül hallerini insülin üreten ve normalde pankreasta bulunan hücrelere dönüştürmeyi başardı. Bu hücreleri farelere enjekte ettiğinde hücrelerin kandaki şekeri düzenleyebildiği gördü.
Ekibinin çalışmasını Philadelphia’da düzenlenen American Society of Cell Biology yıllık toplantısında sunan Gallicano; “ Hiçbir kök hücre modeli henüz insanlardaki diyabeti tedavi edecek düzeyde değildir. Ancak bu hücrelerin yapmak istediğimizi gerçekleştirme ihtimali yüksektir ve geliştirilmeleri gerekmektedir,” dedi.
Gallicano ve ekibi insan sperm kök hücrelerini organ bağışlayanların testislerinden elde etti.
Eğer bu teknik farelerde olduğu gibi insanlarda da uygulanabilir ve başarı gösterirse, kişinin kendi dokularından elde edilen hücreler hastalığının tedavisinde kullanılabilecek demektir.
Bir grup bilim adamı, bu hücrelerin ölü bağışçılardan temin edilmesini önermiştir. Ancak bu aşamada hastanın vücudunun hücreleri reddetme ihtimali söz konusudur.