Bilim adamları, tüm hükümetleri aşırı şişmanlık salgını konusunda uyardı. The Lancet dergisinin başmakalesindeki çağrıda, obezitenin, insan sağlığını tehdit açısından sigara tüketiminin önüne geçmekte olduğuna dikkati çekildi.
Birleşmiş Milletlerin tütün ürünlerinin kullanımında olduğu gibi şişmanlığın kontrol altına alınması için de bir çerçeve anlaşması hazırlaması gerektiğini belirten bilim adamları, hükümetlerin öncü rolü olmadan obezite salgınının önüne geçilmesinin mümkün olmadığı vurgulandı. Bilim adamlarının bu çağrısında, şişmanlıkla ilgili açıklanan son veriler de etkili oldu.
Avustralya'nın Melbourne Üniversitesi bilim adamlarının yaptığı araştırmaya göre, dünyada obez yetişkinlerin sayısı 1, 5 milyarı geçti. Ayrıca 500 milyon obez ve 170 milyon obez veya şişman çocuk bulunuyor. Çin'de her 20 kadından biri obezken, bu sayı ABD'de her üç kadından birine düşüyor. ABD veya Avustralya'nın batısında obezite, insan sağlığı için sigaradan daha büyük tehdit oluşturuyor.
Ayrıca şişmanlık artık fakir ülkelerde de görülüyor. Boston'daki Harvard School of Public Health bilim adamları hükümetlerden, şişmanlığın önüne geçebilmek için sağlıksız gıda ürünlerine ve içeceklere ek vergi getirmesini istedi. Özellikle çocukları korumak için, tütün ürünlerindeki gibi sağlıksız gıdalarla ilgili reklamların da kontrol edilmesini talep eden bilim adamları, Birleşmiş Milletleri, Eylül ayındaki toplantıda bu konuyu acilen ele almaya çağırdı.