Romatizmadan böbrek rahatsızlıklarına, sedef hastalığından, soğuk algınlığına kadar tüm dertler Mısır’ın doğal güzelliklerinde son buluyor.
Kaplıcalar ve Su Kuyuları
Marsa Alam ve Safaga da dahil olmak üzere Kızıl Deniz’in tüm sahil şeridi zengin minerallerle dolu sularda şifa bulmak isteyenler için gerçek anlamda mükemmel bir ortam sunuyor. Bölgenin normal denizlerden %35 oranında daha fazla tuzlu olan suları sedef hastalığını tedavi etmesiyle biliniyor.
Kahire yakınlarındaki Musa’nın Kaplıcaları ve Firavun’un Hamamı her türlü ağrıya iyi gelen ve dünyada sülfür oranı bakımından en zengin suları barındırıyor. Bölgede su, dağdan 100 metre uzunluğundaki doğal göle akarken, akıntıların oluşturduğu küçük mağara adeta bir doğal sauna atmosferi yaratıyor. Buradaki kaplıcaların romatizma, böbrek hastalıkları, ciğer iltihabı ve çok çeşitli cilt rahatsızlıkları gibi hastalıklara iyi geldiği deneylerle kanıtlanmış bulunuyor.
Ain Sokhna ve Aswan vahalarının kaplıcalarında romatizma, egzama, çıban, kan dolaşımı sorunları gibi rahatsızlıklara iyi gelen doğal terapi uygulanıyor. Bunların dışında Bahariye ve Farafara gibi doğal vahaların yanı sıra Siwa bölgesinde bulunan ve adını tarihin en ünlü kraliçelerinden birinden alan Kleopatra’nın Banyosu başta sindirim rahatsızlıkları olmak üzere pek çok hastalığın tedavisinde olumlu etkiler yaratıyor. Sadece Bahariye Vahası’nda sülfür ve diğer minerallerle dolu 398 kaplıca bulunuyor.
Turistleri kendine çeken bir diğer şifa merkezi de kaplıcaları, yararlı bitkileri ve iyileştirici kumlarıyla Yeni Vadi. Kendine has bir kuru iklime sahip olan Yeni Vadi sıcak su kuyularına ve sıcaklığı yıl boyunca 35 ila 45 derece arasında değişen sıcak su dolu havuzlara sahip.
Kum Banyosu
Bir dönem maceracı ruhların sıklıkla peşinden gittiği kum banyosu fenomeni günümüzde birçok hastalığın tedavisinde ve vücuttan toksin atımında olumlu sonuçlar veren bir akıma dönüşmüş durumda. Siwa Vahası ve Aswan Çölü’nde yıllardır gerçekleştirilen bir aktivite olan kum banyosu dünyanın her yanından şifa bulmaya gelen ziyaretçilere zindelik bağışlıyor.
Öyle ki, Siwa halkı bölgenin şifalı bitkileri ve geleneksel ilaçlarını kullanarak günümüzde doktora gitme ihtiyacı hissetmeden uzun bir ömür geçiriyor. Kum banyosu yoluyla gerçekleştirilen sıra dışı tedavi yöntemlerinden birinde kum 45 dereceye kadar ısıtılıyor. Sıcak kumun içine yatan kişi, vücudundan 4-5 litre kadar sıvıyı ter yoluyla dışarı atıyor. Siwa, turistler için Mısır’ın tüm şifa merkezleri içerisinde kuşkusuz en çekici olanı.
Özellikle böbrek ve solunum rahatsızlığı çekenler için yararlı olan siyah kum tedavisinin uygulandığı merkezler de var. Yıl boyunca süren kuru havası ve her dönem sahip olduğu berrak gökyüzüyle şifa arayan bünyelere sağlık dolu nefesler sunan Aswan bunlardan biri. Bu bölgede bulunan Fil ve İsis adalarında uygulanan siyah kum tedavisi ve verimli çamurlar romatizma, böbrek yetmezliği ve nefes darlığı gibi rahatsızlıklara iyi geliyor.
Kumun romatizma ve bağlantılı ağrılar üzerindeki etkisi ise en iyi Safaga bölgesinde görülüyor. Laboratuar analizleri bu bölgedeki kumun %40’ının ışık yayan yoğunluğu düşük ve toksik olmayan dozlarda uranyum, toryum ve potasyumdan meydana geldiğini ortaya koyuyor. Bu bileşenler yine Safaga kumunda bulunan radyoaktif element ve minerallerle birleştiğinde romatizmal ağrılar, kronik kireçlenme ve cilt iltihaplarının tedavisinde önemli rol oynuyor. Söz konusu rahatsızlıkların tedavisinde önemli rol oynayan düşük nem oranı ve ultraviyole ışınları hem Safaga’ya hem de yakınlarındaki Ebu Simbel’e gelen ziyaretçileri evlerine daha zinde ve sağlıklı gönderiyor.
Tuzlu Su Tedavileri
Safaga’nın suyu diğer denizlerden %35 oranında daha tuzlu. Böylece dolaşım sistemi ve deri hastalıklarının tedavisinde önemli rol oynuyor. Sedef hastalığından muzdarip ziyaretçilerin özellikle tercih ettiği Safaga’da güneş ışığı, deniz ve kumdan oluşan şifa kürleri uzman terapistler tarafından uygulanıyor. Safaga dışında Hurghada, El Gouna, Sahl Haşiş, Kuseyr ve Şarm El Şeyh gibi önemli tatil yerlerinin tuzlu suyla kesişen sahillerinde de aynı tedavi uygulanıyor.
Mısır’daki Tıbbi Bitkiler
Nubyalıların ağırlıklı olarak yaşadığı Aswan’da halk geleneksel ilaçları günümüzde de kullanmaya devam ediyor. Soğuk algınlığının tedavisinde kullandıkları “Halef el’Bar” ve idrar yolu hastalıklarının tedavisinde kullandıkları “Damsisa” başlıca tıbbi bitkiler olarak öne çıkıyor. Bunların dışında dizanteri tedavisinde kullanılan nar kabukları ve yüksek tansiyona karşı etkili “Hibiscus” (karkadi, bamya yaprağı) da günümüzde halen ilaç olarak kullanılıyor.
Meditasyon
Meditasyonla bağlantılı inzivalar Mısır’da oldukça yaygın. Birçok jimnastik ve spa merkezi meditasyonla ilgili sınıflar açıyor, ziyaretçilere tamamen benzersiz bir deneyim yaşatıyor. Kahire’nin etrafını saran çöl ve genel olarak Sina bölgesi bu dinginlik arayışı için mükemmel bir ortam sunuyor. Bu bölgelerdeki birçok otel ve tatil köyü çeşitli meditasyon programlarına sahip.
Doğal şartları itibariyle sakin ve saf bir atmosfere sahip olan bu bölgeler barındırdıkları otantik tarihi ve dini yerlerle de dinginliğe uygun bir fona sahip.