Ramazan Lezzeti Meyan Şerbeti Zararlı mı?

Yaz aylarında Şanlıurfa'da en çok tüketilen içecek olan ve 'Urfa Colası' adı da verilen, bazı kişiler tarafından şifa niyetine içilen meyan şerbeti, şifanın yanı sıra zehir de saçıyormuş.

Ramazan'ın gelmesi ile Şanlıurfa'nın geleneksel lezzeti meyan, sofraların baş köşesindeki yerini aldı.
 Ramazan aylarında meyan şerbeti satıcılarının önünde biriken kuyruklar meyan şerbetine olan rağbeti gözler önüne seriyor.

Satıcılarının "Faydalı" diyerek tellallığını yaptığı meyan şerbeti ile ilgili uzmanların yaptığı açıklamalar dikkat çekici. Meyan şerbetinin faydalarının yanında çok ciddi yan etkilerinin de bulunduğunun altını çizen OSM Ortadoğu Hastanesi Kalp ve Damar Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Remzi Yılmaz, şifa niyetine içilen meyan şerbetinin vücutta su ve tuz birikmesine neden olduğunu belirterek, tüketicilere uyarıda bulundu.

Meyan şerbetinin vücutta su ve tuz birikintisine davetiye çıkardığını vurgulayan Kalp ve Damar Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Remzi Yılmaz, bu durumun da başta yüksek tansiyon olmak üzere birçok rahatsızlığın kapısını araladığını söyledi.

Özellikle bilinen hastalığı bulunan vatandaşlara meyan şerbeti içmeden önce mutlaka doktoruna danışmasını tavsiye eden Doç. Dr. Yılmaz, kontrolsüz tüketimin sonunda kalp yetersizliğinin kötüleşebileceği ve nefes darlığının artacağı, hatta ödem adı verilen rahatsızlık sonucu vücutta şişme vakalarının görülebileceği uyarısında bulundu.

Meyan şerbetinin vücuttaki potasyum miktarını düşürdüğüne de değinen Doç. Dr. Yılmaz; bu durumun kalpte ritm bozukluğuna neden olacağını ifade etti.

Özellikle kalp yetersizliği nedeni ile "digoksin" isimli ilacı kullanan hastalarda ritm bozukluğu riskinin daha fazla olduğunu belirten Yılmaz, meyan kökünün kanda pıhtılaşmayı önlediğine de değinerek "coumadin" isimli ilacı kullananlarda bu ilacın etkisini artırarak kanama riski meydana getirdiğinin altını çizdi.

İlgili Sağlık Konuları