Parkinson Hastalığı Rehabilite Edilebilir

Parkinson'un rehabilitasyonu sosyal hayatı kazandırıyor.

Bayındır Hastaneleri Nöroloji Bölüm Başkanı Dr.İ.Özcan Ertürk, parkinson hastalığının rehabilitasyon sürecinin en önemli hedefinin hastanın sosyal hayattan kopmasının engellenmesi olduğunu söyledi. 

Parkinson hastalığının görülme sıklığının yaş ilerledikçe arttığına dikkat çeken Ertürk, en önemli tehlikenin kişinin günlük yaşantısında bir başka kişinin yardımına gerek duyması, yani fonksiyonel bağımsızlıkta kayıp olduğunu ifade etti. Ertürk, parkinson hastalığının tedavisinde, fizyoterapi ve rehabilitasyon yaklaşımlarının, normal fonksiyonun ve bağımsızlığın devam ettirilmesi amacıyla diğer tıbbi tedavilerin yanında önemli bir yer tuttuğunu kaydetti.

Bir beyin hastalığı olan parkinson’un nedeninin henüz bilinmediğini ancak çevre etkileri ve genetik yatkınlığın söz konusu olduğunu belirten Ertürk, risk faktörlerini, “geçirilmiş ciddi kafa travması, kırsal bölgelerde yaşama, birinci derecede akrabalarda hastalığın varlığı ve ailevi özellik” olarak sıraladı.

Ertürk, hastalığın genel olarak toplumlarda her bin kişiden 1-2’sinde görüldüğünü ifade ederek, “Yaş tek başına sorun değil ama yaş ilerledikçe görülme sıklığı artıyor. 65 yaş üzerinde her yüz kişiden 1-2’sinde görülüyor” diye konuştu.

Hastalığın belirtilerini, “istirahat halinde el titremesi, hareketlerde yavaşlama, kaslarda sertlik ve vücut duruş değişikliği ve reflekslerde yavaşlama” olarak sıralayan Ertürk, “Bu bulgular, hastalarda hareket ve yürüme güçlüğü, ince el becerilerinde zorluk, sık düşmeler, uyku bozukluğu, yaygın ağrılar, konuşma, yutma ve solunum güçlüğü gibi pek çok sorunu da beraberinde getirir” dedi.

Ertürk, rehabilitasyonun birinci basamağını hasta ve ailesinin olabildiğince erken dönemde hastalığın bulguları, ilaç tedavisi ve genel tedavi prensipleri konusunda bilgilendirilmesinin oluşturduğunu ifade etti. Ertürk bu sürede evde düşmelerin önlenmesi; beslenme, kilo kontrolü, transferler, egzersiz tedavisi gibi konularda hasta ve aile eğitimininin sağlanması gerektiğini belirtti.

İlgili Sağlık Konuları