Önce Sigarayı Bırakma Sözü Sonra Ameliyat

36 yıldır sigara içen hastanın akciğerinde tespit edilen tümör, Isparta'da ilk kez gerçekleştirilen göğüs cerrahisi yöntemiyle ameliyat edilerek alındı.

TUNCER ÇETİNKAYA - Öksürük ve grip şikayetiyle gittiği hastanede sol akciğerinde tümör olduğu teşhis edilen hasta, Isparta'da ilk kez gerçekleştirilen ameliyatla akciğeri korunarak tedavi edildi. Sigaradan kaynaklanan hastalık için hastadan önce sigarayı bırakma ve bir daha içmeme sözü alındı ve sonrasında ameliyat edildi. Burdur'un Çavdır ilçesinde esnaflık yapan Ali Yüksel (52), 4 ay önce öksürük ve gribal enfeksiyona bağlı şikayetlerle hastaneye gitti. Yapılan tetkiklerinde akciğer sol üst bölgesinde tümöre rastlanması üzerine Isparta'ya sevk edilen Ali Yüksel'in nefes borusuna ve damarlarına yayılan tümörler Isparta'da ilk kez gerçekleştirilen ameliyatla akciğeri korunarak alındı.

Ameliyatı gerçekleştiren Isparta Devlet Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Sedat Güneş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ali Yüksel'in ameliyatını farklı kılan özelliği şöyle anlattı: "Hastamızda tümör belli bir bölgede, yalnız lokal nefes borusunda ve damarlarda invazyonu vardı. Yani o bölgede bir miktar yayılma vardı. Bu ameliyatı özellikli kılan; eğer tümoral invazyon nedeniyle damar ve nefes borusundaki yapıları tamamen çıkarmış olsaydık sol akciğerinin tamamını almamız gerekiyordu. Nefes borusunda o tümörlü alanın çıkarılıp geri kalan sağlıklı akciğer dokusunu tekrar nefes borusuna ameliyatla bağladık. Akciğerin beslenmesi ve oksijenlenmesi için kan giden damarın da yaklaşık yüzde 30'lık kısmını, tümörlü alanı tamamen temizledik. Ona uygun cerrahi teknikleri uyguladık. Hastamız ameliyattan sonraki birinci günün sonunda hareketine başladı. Çok hızlı bir iyileşme sürecinde" -"Sigara içene kesinlikle ameliyat yapmıyoruz"

Akciğer tümörlerinin yüzde 90 oranında nedeninin sigara olduğunu vurgulayan Sedat Güneş, sigarayı bırakma sözü vermeyen hiçbir hastayı ameliyat etmediğini belirtti. "Sigara içen bir kimseye kesinlikle elektif şartlarda akciğer cerrahisi planlamam" diyen Güneş şöyle konuştu: "Sigara içenlerin akciğerlerinde KOAH dediğimiz akciğer rahatsızlığı ve belli bir hacim kaybı vardır. Sigara iritasyonu küçük kılcallarda oluşturacağımız değişikliklerden dolayı ameliyat sonrasında pıhtılaşma faktörlerini etkileyebilir ve damar içinde pıhtı oluşturup beyne, kalbe, akciğerin farklı bölgelerine atabilir, hayatı tehdit edebilir, yani biz burada acımasız gibi görünsek de sigara içene elektif şartlarda kesinlikle ameliyat yapmıyoruz. Bu noktada hastamızdan söz istiyoruz, onların vereceği söz bizim için kesin kati hükmündedir. Bu sözü verdikten sonra da ameliyatı planlıyoruz. Elektif dediğimiz yani seçtiğimiz hastalarda cerrahi planlarken sigara bizim için çok önemli hayati bir değer arzediyor." Ali Yüksel'e de hastaneye geldiğinde ilk sorusunun sigara konusunda olduğunu ifade eden Güneş, hastanın sigarayı bıraktığını ve kesinlikle içmeyeceğini belirtmesi üzerine ameliyata aldıklarını anlattı. Hastanın ameliyat sonrası altıncı gününde iyileşmiş durumda olduğunu ve taburcu edileceğini kaydeden Güneş, "Hasta, ameliyat sonrası tekrar sigara içerse bunu hayatıyla öder" uyarısında bulundu.  "Allah beni kurtardı, inşallah tüm içenleri de kurtarır" 36 yıldır sigara içtiğini belirten Ali Yüksel, doktorlara söz verdiğini ve artık sigarayı bıraktığını söyledi. "Sigara öyle bir pislik ki, her şeyi bildiğimiz halde içiyoruz" diyen Yüksel, "Biz şanslıydık erken müdahale edildi, inşallah sigara içenler bunları duyar ve sigaradan vazgeçerler" dedi. Özellikle gençlere seslenen Yüksel, "Son pişmanlık fayda etmez, diye bir söz var. Pişman olsak da fayda etmez. Allah beni kurtardı, inşallah tüm içenleri de kurtarır" diye konuştu. - Isparta

İlgili Sağlık Konuları