Oksidatif Strese Karşı: Yaban Mersini

Başta beslenme şeklimiz olmak üzere kötü alışkanlıklar, hava kirliliği gibi pek çok etki sonucu vücudumuz oksidatif strese maruz kalıyoruz.

 Çok sık mı hastalanıyorsunuz? Bağışıklığınız zayıf mı?

Belki de vücudunuz oksidatif strese maruz kalıyordur!

Başta beslenme şeklimiz olmak üzere sigara kullanımı, aşırı alkol tüketimi, hava kirliliği, radyasyon gibi pek çok etki sonucu vücudumuz oksidatif strese maruz kalır. Bunlar neticesinde bağışıklık sistemimiz zayıflar.

Oksidatif stres nedir?

Vücudumuzda besinlerin oksijen kullanarak enerjiye çevrilmesi sırasında serbest radikal adı verilen metabolik atıklar ortaya çıkar. Serbest radikallerin hücrelere saldırarak hasar meydana getirmesini oksidatif stres olarak tanımlamak mümkündür.

Elma, muz gibi besinleri soyduktan bir süre sonra kararmaya başladıklarını gözlemleriz. İşte bu olay oksidatif strese güzel bir örnektir.

Oksidatif stres sonrası bağışıklık sistemimizin zayıfladığını söylemiştik. Bu durumla baş edebilmemiz için antioksidan içeren besinlere ihtiyacımız vardır. Antioksidanlar, serbest radikalleri etkisiz hale getirerek vücudumuzu koruma ve bağışıklığı güçlendirme çabasındadır.

Antioksidanlardan zengin besin seçimleriyle beslenme düzenlenerek vücudun serbest radikallere karşı savunması arttırılabilir.

Mavi çözüm

İşte, tam bu noktada antioksidan ihtiyacımıza yönelik küçük mavi bir çözümden söz edebiliriz: ''Taze Yaban Mersini''

Yaban mersinine puslu mavi rengini veren antosiyanin maddesi değerli bir antioksidandır. Meyvenin kendisini dışarıdan gelen zararlara karşı koruduğu gibi, bizleri de korur.

Yaban mersininin içinde A,C,E vitaminleri, demir, manganez, kalsiyum, fosfor ve yüksek oranda potasyum bulunur.

Ülkemizde Karadeniz bölgesinde yetişen yaban mersini dünyada blueberry adıyla biliniyor.
 

İlgili Sağlık Konuları