Yıkadığımız besinler bu şekilde daha temiz ve sağlıklı mı olur? İşte Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner, bu konu hakkında bilgi verdi.
Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Saner, sebzeve meyvelerin temizliği için ilginç bir öneride bulundu. Sebze ve meyveleri yıkarken hijyen için suyun içine az miktarda çamaşır suyu eklemeyi önerdi.
Türkiye Gıda Güvenliği Derneği, tüketicilerin gıda güvenliği konusunda bilgi düzeyini araştırdı. Araştırma sonuçlarını İstanbul'da düzenlenen basın toplantısında paylaşan Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner, özellikle yeşil sebze ve meyvelerin hijyeninin çok önemli olduğuna vurgu yaparak, ilginç bir öneride bulundu. Saner, "Meyve ve sebzeleri çamaşır suyuyla temizleyin" dedi.
5 LİTRE SUYA SADECE 1 ÇAY KAŞIĞI ÇAMAŞIR SUYU
Dernek Başkanı Saner, "Şehir yakınlarından gelen salatalarda atık sular kullanılıyor. Bu da ciddi miktarda mikrobiyolojik açıdan risk taşıyor. Sebzeleri 5 litrelik suyun içerisine bir çay kaşığı çamaşır suyu koymak suretiyle 10 dakika bekletmek gerekiyor" şeklinde konuştu.
Çamaşır suyunun miktarına ve iyi durulamaya ise dikkat etmek gerekiyor. 5 litre suya sadece bir çay kaşığı çamaşır suyu koymak ve bol bol durulamak gerekiyor. Saner, aksi takdirde zehirlenmelerin olabileceği uyarısında bulunuyor: "Bir çay kaşığı kadar çamaşır suyu ile 5 litrelik suyun içerisinde bekletmek yeterli olacaktır. Daha sonra durulama konusu çok kritik. Çok iyi durulamak gerekiyor. Bol su altında yıkadıktan sonra güvenilir şekilde tüketilebilir. Çok bol su içinde duruladığınız zaman o madde kalmayacaktır."
İYİ PİŞMEYEN KIYMA DA RİSKLİ
Saner, iyi pişmeyen kıymadaki tehlikeye de dikkat çekerek, "Kıyma çok riskli bir gıda çünkü etin içerdiği bütün bakteriler kıymanın içine girmiş oluyor. Dolayısıyla kıymadan yapılmış bir ürünü çok iyi pişirmek lazım. İçi çiğ kalmış bir kalın köfteyi tüketmemek lazım" ifadelerini kullandı.