Lezzet Ararken Kanser Olmayın

Baharatlar uygun koşullarda saklanmazsa karaciğer kanserine yol açıyor.

 Avrasya Gastroenteroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Hasan Özkan, yaygın olarak tüketilen baharatların ve kuruyemişlerin uygun koşullarda üretilip saklanmaması halinde karaciğer kanserine davetiye çıkardığını belirtti.


Özkan, Kanser Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, gıdaların uygun şartlarda ve uygun miktarlarda tüketilmesi gerektiğini, aksi takdirde özellikle kanser açısından risk yaratabildiğini ifade etti.

Karaciğer kanserinin, Türkiye'de ölüm nedenleri arasında ilk 10'da yer aldığına dikkati çeken Özkan, ciddi sonuçlara neden olan Hepatit B'nin Doğu ve Güneydoğu'da görülme oranının yüzde 10, batıda ise yüzde 1 olduğunu bildirdi. Özkan, "Türkiye ortalaması ise yüzde 5'tir. Dolayısıyla, hijyen ve kültürel yapı çok önemlidir. Hepatit C'nin görülme sıklığı ise yüzde 1'dir. Baharatların ve kuruyemişlerin uygun koşullarda üretilip saklanmaması halinde karaciğer kanserine davetiye çıkarılmaktadır" açıklamasında bulundu.

Prof. Dr. Özkan, şunları kaydetti:

"Bu nedenle üretim kaynağı belli, sağlıklı biçimde ambalajlanmış ve güvenilir ürünler tüketilmelidir. Türkiye'de Hepatit B ve Hepatit C hastalığı görülme sıklığı azalırsa karaciğer kanseri görülme sıklığı da azalmış olur.

Ülkemizde yaklaşık 4 milyona yakın Hepatiti B hastası var. Hepatit B Güneydoğu Anadolu'da yüzde 20, Doğu Anadolu'da ise yüzde 10'lar seviyelerinde görülmektedir. Bitkisel ilaçlar hastalar için değil, sağlam insanların kullanması gereken ilaçlardır. Hastalar sadece ilaç kullanmalı ve yerli yersiz her bitkinin peşinde koşmamalı."

İlgili Sağlık Konuları