Kötü Karne Kötü Öğrenci Anlamına Gelmiyor

İyi bir karne beklentisi içinde olan ailelere uzmanlardan uyarılar...

Sömestr tatiline çok az kaldı, Cuma günü tüm öğrenciler karnelerine kavuşacaklar. Ancak hem velileri hem de öğrencileri aynı anda saran karne heyecanına kırık notlar gölge düşürebiliyor. İyi bir karne beklentisi içinde olan aileler, çocuklarının karnelerine gösterdikleri olumsuz tepkilerle evdeki tansiyonu istemeden de olsa yükseltebiliyorlar. Kötü bir karne ne anlama gelir ve aileler kötü karneler karşısında nasıl tepkiler vermelidir? Emsey Hospital'dan Psikolog Tuba Yıldırım Üstünel, anne babaları konuyla ilgili bilgilendiriyor.

Kötü karne çocuğun psikolojisi hakkında önemli ipuçları veriyor

Karneler, çocukların derslerdeki başarıları ve davranışlarıyla ilgili bilgiler içeren bir belge olarak, pek çok aile tarafından önemli görülüyor. Karnenin, çocuğun psikolojik durumu dikkate alınarak değerlendirilmesi gerektiğini belirten Psikolog Tuba Yıldırım Üstünel, konuyla ilgili görüşlerini şu şekilde paylaşıyor: "Çocuğun dönem içerisinde okuldaki performansı kadar, ev halkıyla olan ilişkileri de ailelerin karneleri doğru değerlendirmeleri açısından önemlidir. Aile bireyleriyle olan ilişkilerinde içine kapanıklığı ya da hiperaktif durumlarıyla öne çıkan çocuklar, derslerde dikkat eksikliği sorunu yaşıyor olabilirler. Aileler karne değerlendirmesi yaparken çocuklarına bunun nedenlerini yapıcı ve sakin bir tavırla sormalı, çocuklarıyla iletişim kurmalıdırlar. Kötü karne, çocuğun kötü bir öğrenci olduğu anlamına gelmez. Çocuğun psikolojik bir sorunu olduğuna işaret ediyor olabilir. Bu nedenle, anne ve babalar çocuklarıyla doğru bir iletişim kurarak bu sorunu çözmeye çalışmalıdırlar."

En sık yapılan hatalardan biri: Yaz tatili cezaları

Çocuklarının yeniden kötü karne almasına engel olmak isteyen pek çok anne baba, çocukları için sıkı bir ders programı hazırlayıp, çocuklarını yoğun programlı kurslara göndererek karne sorununu çözebileceklerini düşünüyor. Halbuki bu durum, çocuğun kendisini yoğun baskı altında hissederek, derslerden daha çok soğumasına ve başarısız olmasına neden olabiliyor. Psikolog Tuba Yıldırım Üstünel, anne babalara konuyla ilgili bazı önerilerde bulunuyor: "Kötü karne nedeniyle çocukları ders kampına almak, tatile götürmemek gibi yöntemlerle cezalandırmak; çocuğu derslerden daha çok soğutabileceği gibi, motivasyonunun kırılmasına da neden olabilir. Anne babalar çocuğun üzerinde baskı oluşturacak cezalar uygulamak yerine, kötü karnenin nedenlerini araştırmalı ve çocuğun psikolojisi hakkında gözlem yapmalıdır. Gerekirse uzman bir hekimden yardım alınmalıdır."

Kötü karne alan çocuğa nasıl davranmalı?

Her dönem, derslerde farklı bilgiler öğrenen çocuklar, karnelerinde de önceki dönemlere göre farklı notlar alabiliyorlar. Karne notlarında yükselme ve düşüşlerin, öğrencilik hayatında normal olduğunu belirten Psikolog Tuba Yıldırım Üstünel, anne ve babalara bazı önerilerde bulunuyor: "Çocuğunuzun kötü karnesiyle ilgili görüşlerinizi, onu incitmediğiniz ve yapıcı bir tavır sergilediğiniz sürece onunla paylaşabilirsiniz. Unutmayın, çocukların yüzüne vurulan hatalar, onları olumsuz duygu durumlarıyla birlikte başka başarısızlıklara itebilmektedir. Çocuğunuzun zihinsel kapasitesini düşünerek, makul beklentiler içinde olmanız da çocuğunuzun başarılı bir öğrenci olması konusunda ona yardımcı olacaktır. Ayrıca, çocukları sürekli başkalarıyla kıyaslamak, başka işlere vermek gibi tehditlerde bulunmak da çocuğu mutsuzluk ve başarısızlığa itecektir. Bu nedenle, bu davranışlardan da kaçınmak gerekmektedir."

İlgili Sağlık Konuları