Ketojenik Diyet Nedir ve Kimler Yapabilir?

Son dönemin popüler diyetlerinde Ketojenik diyeti nedir? Ketojenik diyeti nasıl uygulanır ve faydaları neler? Ketojenik diyeti hakkında ayrıntılı bilgi haberimizde…

Dönemin trendlerinden Ketojenik diyeti okuyucular tarafından araştırılıyor. Peki, Ketojenik diyeti nedir ve Ketojenik diyetini herkese uygun mu? Ketojenik diyetinin etkileri neler? Ketojenik diyeti hakkında her şey burada…

KETOJENİK DİYET NEDİR VE NE İŞE YARAR?

Ketojenik diyeti, çok düşük karbonhidrat içeren, yüksek yağ barındıran diyettir. Temel olarak karbonhidrat alımını azaltmak ve yerine yağ alımıyla dengelemeyi amaçlar. Karbonhidratın azalmasıyla da vücut ketoz durumuna gelerek, yağ yakımında daha aktif oluyor. Ayrıca vücut yağları, karaciğerde ve beyinde enerji sağlayacak ketonlar haline getirir.

KETOJENİK DİYETTE NELER YENİR?

Ketojenik diyette; balık, et, tereyağı, yumurta, fındık, peynir, krema ve kuruyemişler, sağlıklı yağlar (sızma zeytinyağı, hindistancevizi yağı ve avokado yağı vb.), avokado, düşük karbonhidratlı sebzeler, tuz, biber ve çeşitli sağlıklı bitki ve baharatlar tüketilir.

KETOJENİK DİYET TÜRLERİ

Dönemin gözde diyeti Ketojenik diyetinin türleri:

*Standart ketojenik diyet; çok düşük karbonhidratlı, orta proteinli ve yüksek yağlı bir diyettir. Genellikle % 75 yağ, % 20 protein ve sadece % 5 karbonhidrat içerir.

*Döngüsel ketojenik diyet; yüksek karbonhidrat dönemleri ile ketojenik günlerin harmanlanması şeklinde oluşur. 2 yüksek karbonhidrat gününün ardından 5 ketojenik gün gelir.

*Hedefli ketojenik diyet; antrenmanlar doğrultusunda diyete karbonhidrat ekleyebilmeyi sağlar. Ketojenik diyet yemekleri yenilmesinin yanı sıra karbonhidrat içeren yiyecekler de egzersiz oranına göre tüketilir.

*Yüksek proteinli ketojenik diyet; standart ketojenik diyete benzer, ancak daha fazla protein içerir. Bu oran genellikle % 60 yağ, % 35 protein ve % 5 karbonhidrattır.

FAYDALARI NELER?

Ketojenik diyetin kilo kontrolü ve diyabet, kanser, epilepsi ve Alzheimer hastalıklarına karşı faydaları olabileceğini çeşitli çalışmalar kanıtlamıştır. Kilo vermek ve hastalıklar için risk faktörlerini azaltmak için etkili bir yoldur.

İlgili Sağlık Konuları