Bu nedenle aileler ‘karnım ağrıyor’ diyen çocuğuna kulak vermeli! Özellikle çocuğu gece uykusundan uyandıran karın ağrısı dikkate alınmalı ve bir doktora gidilerek altta yatan nedeni araştırılmalı.
Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Yeşim Coşkun, çocuklarda sıkça rastlanan karın ağrısı şikayetleriyle ilgili bilgiler verdi ve ailelere önemli uyarılarda bulundu;
Hastalık Değil Hastalık Belirtisi: Karın ağrısı çocuklarda en sık rastlanan sorunlardan biridir. Aslında karın ağrısı bir hastalık değil, bazı hastalıklarda yol gösterici bir şikayet ya da hastalık belirtisidir.
Çocukluk çağında karın ağrısı yapan birçok faktör vardır. İshal, kabızlık, hazımsızlık, gaz sancısı, mide ülseri, enflamatuvar bağırsak hastalıkları, gıda zehirlenmeleri, sindirim sistemi hastalıklarında, farenjit, tonsillit gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarında ya da zatürree gibi alt solunum yolu enfeksiyonlarında, idrar yolu enfeksiyonu, böbrek taşı gibi üriner sistem hastalıklarında karın ağrısı görülebilir.
Özellikle çocuklarda uykudan uyandıran karın ağrıları mutlaka ciddiye alınmalı ve sebebi araştırılmalıdır. Karın ağrısı olan bir çocuğun gece uykudan uyanması çok önemli bir belirtidir. Karın ağrısına eşlik eden bulantı, kusma, ishal, ateş ve kilo kaybı gibi şikayetlerin varlığı çoğu zaman tanıya yardımcı olur.
Çocukluk çağında fonksiyonel karın ağrısı denilen karın ağrısı dışında kusma, ishal, kabızlık ya da ateş gibi başka bir yakınmanın olmadığı ağrılar olabilir. Bu tip karın ağrısının tam olarak nedeni bilinmemekle beraber çocuğun yaşadığı stresin ağrıyı tetiklediği düşünülmektedir. Örneğin; okula gitmek istemeyen çocuklarda zaman zaman psikolojik olarak karın ağrıları ortaya çıkabilir. Buna ‘okul karın ağrıları’ denmektedir.
Çocuklardaki karın ağrılarının bir başka nedeni ise sakız gibi tatlandırıcı maddeler içeren gıdaların tüketimine bağlı olarak ortaya çıkan karın ağrılarıdır. Bu tip gıdaların tüketimi sonlandığında karın arısı da kendiliğinden geçmektedir.
Karnım ağrıyor diyen her çocuk ciddiye alınmalıdır! Okula gitmek istemeyen ya da kızgın olduğunda karnının ağrıdığını söyleyen bir çocukta ' aman zaten ne zaman okula gitmek istemese böyle yapıyor' diyip çocuğun karın ağrısının ciddiye alınmaması belki de ciddi bazı hastalıkların atlanmasına neden olabilir.
Karın ağrısı olan bir kişi ağrısını geçirmeye yönelik herhangi bir ilaç kullanmamalıdır. Kullanılan ağrı kesiciler hastalığı maskeleyebilir ve tanıda gecikmeye neden olabilir. Özellikle cerrahi gerektirecek ağrılarda (apandisit gibi) tanı konulana kadar ağrının devamlılığı önemlidir.