Karın Germe Ameliyatı Nedir?

Karın germe (Abdominoplasti) ameliyatının endikasyon,uygulama ve sonuçları nelerdir?

Karın germe ameliyatı, karnın göbek altı  bölgesindeki yağlı,sarkık ve çatlak derinin ameliyatla çıkarılması işlemidir. Karın kaslarında gevşeme ve ayrılma varsa (diastasis recti) , bu kaslar takviye edilerek karın duvarı sağlamlaştırılır. Göbek fıtığı varsa fıtık onarımı yapılır. Mons pubiste yağlanma ve sarkma  mevcutsa  mons pubis estetiği eklenir. Göbek üstündeki deri altı yağ dokusu kalın ise buraya ve bel bölgesine (bel inceltme) liposuction eklenir. Bu ameliyat ile şişman, bombe göbek , sarkmış karın ve varsa rahatsızlık veren şişman/sarkık mons pubis  görünümü ortadan kalkar. Sağlık durumu uygun ve ihtiyacı olan seçilmiş hastalarda estetik meme ameliyatları   (büyütme, küçültme, dikleştirme) ile kombine edilebilir. 

Karın germe ameliyatından yarar görecek kişiler

Göbekli ve sarkık karın görünümü olan veya karın derisi gevşekliği ve/veya sarkıklığından şikayet eden kadınlar ve erkekler karın germe ameliyatına adaydır. Kadınlarda doğum ve kilo değişiklikleri   karın derisinde sarkma ve çatlaklara, karın duvarı kaslarında zayıflama ve ayrılmaya (diastasis recti) sebep olur. Zamanla karın duvarındaki yumuşak doku ve kasları ilgilendiren şekil bozukluğu artar. Bu durum,bel ağrısı ,duruş bozuklukları, karın derisinin katlanma bölgesinde pişik ve giysi seçmede zorluk gibi sorunlar ile sonuçlanır. Karın germe ameliyatı, özellikle birkaç kez doğum yapmış,karın bölgesi derisinde çatlaklar oluşmuş ve sarkmış, karın kasları zayıflamış kadınlarda son derece faydalıdır.Kombine ameliyat düşünülen durumlarda otojen transfüzyon için ameliyattan önce kan alınıp kan bankasında saklanabilir.

Ameliyat nasıl yapılır?

Karın germe ameliyatı hastane şartlarında ve genel anestezi ile yapılır. Ameliyatın genişliğine bağlı olarak işlem 1-3  saat sürer.   Ameliyatta, göbek deliği çevresine ve karın alt bölümüne olmak üzere iki ayrı kesi yapılır, karın derisi alttaki kaslardan serbestleştirilir. Karın duvarı kaslarında zayıflık/ayrılma veya fıtık varsa, karın duvarı takviye edilir.Yağlı,sarkık ve çatlak fazla deri kesilerek vücuttan uzaklaştırılır.Gerekirse mons pubis germe işlemi yapılır.Ağrı kontrolü için karın duvarına uzun etkili lokal anestezik madde infiltre edilir. Göbek deliği çevresi ve karın alt bölümündeki kesi yerleri çoğu kez gizli dikiş ile dikilir ve pansumanla  kapatılır.  Planlanmışsa  önceden işaretlenmiş alanlara liposuction yapılır.Karın korsesi giydirilir.

Ameliyat sonrası

Hasta ameliyattan 3-4 saat sonra mobilize edilir,ağızdan beslenmeye başlar.İlk 24 saat yeterli sıvı desteği yapılmalı , özellikle kombine ameliyatlarda kan değerleri  ve drenden gelen miktarlar yakından takip edilmelidir.Yapılan ameliyatın genişliğine göre 1-3 gün hastanede kalmak gerekir.  Karın bölgesinde hareketle artan  ağrı, ağrı kesicilerle kolaylıkla kontrol edilir.Drenler 1-3 gün, dikişler 1-2 hafta sonra alınır. Çalışanlar ,    işinin cinsine bağlı olarak 10-20 gün sonra  işine dönebilir. Yara izi tamamen yok olmamasına rağmen, bikini altına kolayca saklanabilir. Abdominoplasti,   karın kaslarında zayıflık veya deri sarkıklığı olan hastalar için mükemmel sonuç verir. Zayıflamış ve/veya birbirinden ayrılmış kasların takviyesi ile bel ağrılarında düzelme sağlanır. Hastaların çoğunda, düzenli egzersiz ve diyetle mükemmel sonuç yıllarca korunabilir.   

Karın germe ameliyatının riskleri: Her cerrahi işlemin belli oranda riski mevcuttur, ameliyat öncesi tetkikler, anestezi   uzmanı kontrolü, uygun ameliyathane koşulları,titiz cerrahi ve ameliyat sonrası erken dönemde dikkatli takip (postop bakım) ile bu riskler en aza indirilir. Hastanın erken mobilize edilmesi iyileşmeyi olumlu etkiler. Enfeksiyon    ve  yara iyileşmesinde gecikme  nadirdir.  Normalden daha fazla iz kalmış ise ikinci bir ameliyat ile düzeltme (nedbe veya dog ear revizyonu ) gerekebilir. Sigara içenlerde, şeker hastalarında ve şişmanlarda  yara iyileşmesi sorunlarına daha sık rastlanır. Deneyimli bir ekip (plastik cerrah, anestezi, dahiliye ve gerekirse diğer uzmanlık dalları) olası sorunları bildiğinden , gerekli önlemleri alarak , iyileşme döneminin sorunsuz atlatılmasını sağlayacaktır .         

Prof.Dr.Sıdıka KurulPlastik

Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı  

www.estet.net

İlgili Sağlık Konuları