Kalp Deliğine Ameliyatsız Çözüm!

Akdeniz Üniversitesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz ve AÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Demir düzenledikleri basın toplantısında, kalp deliklerinin ameliyatsız yöntemle kapatılması konusunda bilgi verdi.

Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, doğumsal kalp hastalığı olan kişilerdeki kalp deliğinin normalde çocuk yaşlarda tedavi edilmesi gerektiğini ancak masum seyrettiği için atlanabildiğini anlattı. Tedavinin genellikle cerrahi yöntem uygulanarak yapıldığına işaret eden Yılmaz, yaklaşık bir yıldır hastanede uygulamaya başladıkları yöntemle ameliyata gerek kalmadan kalp deliğini kateterle kapatabildiklerini söyledi.     

Toplardamardan girerek kalbin sağından ve solundan deliği kateterle kapattıklarını belirten Yılmaz, yaklaşık yarım saat süren işlem sonunda hastanın bir günde taburcu olabildiğini vurguladı. Bir yıldır hastanede bu yöntemi uyguladıklarını kaydeden Yılmaz, vatandaşların bunu bilmediğini, halkı bilgilendirmek amacıyla bu toplantıyı düzenlediklerini bildirdi.

Nefes darlığı, çarpıntı, gibi sorunu olanların kalbinde delik olabileceğine dikkati çeken Yılmaz, bu kişilerin bir kalp uzmanına başvurması
önerisinde de bulundu.     

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Demir de, kateterle kalp deliğine ameliyatsız uygulamanın ABD gibi gelişmiş ülkelerde beş yıldır uygulandığına işaret etti. Ankara ve İstanbul’da da bazı merkezlerde uygulanan bu yöntemin Akdeniz Üniversitesinde de bir yıl önce uygulanmaya başlandığını anlatan Demir, şunları söyledi: "Ancak Antalya ve çevresindeki hastalar Antalya’da bu yöntemle kalp deliklerinin kapatıldığını bilmiyorlar.

Kalp delikleri yeni yöntemle cerrahi yönteme göre çok daha ucuza ve sorunsuz tedavi edilebiliyor. Kalp deliklerinin ameliyatsız tedavi yönteminin masrafı 7-8 bin TL civarında. Sosyal Güvenlik Kurumu da bu yöntemin ücretini ödüyor."
 

İlgili Sağlık Konuları