Kabızlık: Parkinson'un Erken Belirtisi mi?

Yeni yapılan bilimsel araştırmanın sonuçlarına dikkat!

Minnesoto Rochester’daki Mayo Klinik’ten Dr. Walter A. Rocca ve arkadaşlarının yaptığı bir çalışmada, aynı yaş grubundaki kontrol grubuna göre Parkinson hastası kadın ve erkeklerin geçmişlerinde iki kat daha fazla kabızlık olduğu tespit edildi. Parkinson hastaları arasında süreğen kabızlık sık görülen bir durum. Öyle ki bazı hastalarda klasik hareket bozukluklarının görülmesinden önce kabızlığın ortaya çıktığı düşünülmekte.

Dr. Rocca ve ekibi, Olmsted Minesota’da yaşayan kişilerin 38 yıllık tıbbi kayıtlarını incelediler. Ortalama 71 yaşında Parkinson gelişen 196 erkek ve kadın ile Parkinson hastalığı olmayan benzer yaş ve cinsiyet grubunda 196 erkek ve kadını karşılaştırdılar. Kabaca yüzde 36 Parkinson hastasında kabızlık öyküsü tespit edilirken, kontrol grubunda yüzde 20 gibi bariz farklı bir değer görüldü.

Yaş, sigara, kafein, kabızlık yapıcı ilaç kullanımı gibi kabızlık yapan faktörlere ve alışkanlıklara sahip hastalar dışarıda bırakıldığında dahi Parkinson gelişen grupta kabızlık öyküsü, kontrol gruba göre iki kat daha fazlaydı. Yani belirgin bir kabızlık yapıcı nedeni olmayan ama kabızlık yakınması olan hastalarda Parkinson gelişim riski daha yüksekti. Araştırmacılar 20 yıldan fazla süren kabızlığın, büyük bir olasılıkla Parkinson hastalığıyla bağlantılı olduğu sonucuna vardılar.


Tüm bu bulgular kabızlık yakınması olan hastaların, “acaba Parkinson hastası mı olacağım?” diye yaşamalarını da gerektirmiyor. Bakın çalışmanın yürütücüsü Dr. Rocca, Reuters Ajansı’na verdiği demeçte ne diyor: “Kabızlık çeken insanlar, Parkinson riski için üzülmemeli ancak kabızlık yakınmalarının nedenleri ve tedavisiyle ilgilenmeleri gerekmektedir.”

Parkinson nedir?
Vücutta titreme, kas katılığı, yürüme ve konuşma zorluğuyla karakterize dejeneratif ve ilerleyici bir beyin hastalığı. Hastalık; kalp, sindirim, salgı ve bağırsak fonksiyonlarını kontrol eden ve otonom sinir sistemi denilen sistemde değişiklikler meydana getiriyor.

Herkese Sağlık Dergisi

Kaynak: Neurology, Kasım 2009

İlgili Sağlık Konuları