İSKİD 'İç Hava Kalitesi' Hareketi Başlattı

Kapalı mekânlarda geçirdiğimiz zaman arttıkça iç hava kalitesinin de önemi artıyor.

İç hava kalitesinin önemi konusunda Türkiye’de bir farkındalık yaratılması gerektiğini vurgulayan İSKİD Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Zalma, “Denizi temiz olan plajlar nasıl mavi bayrak ile işaretleniyorsa, havalandırmasını kaliteli yapan kapalı mekanlar da ‘İç Hava Kalitesi’ bayrağı taşımalı.Sağlıklı nesiller için hastalıkların azalması şart” dedi.

Kapalı mekanlarda ‘İç Hava Kalitesi’nin iyileştirilmesi konusunda bir hareket başlatan İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği’nin (İSKİD) Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Zalma, hastalıkların artmasına ve ciddi işgücü kayıplarının yaşanmasına yol açan iç hava kalitesinin başta işyeri, alışveriş merkezi, hastane ve okul olmak üzere insanların toplu halde bulundukları kapalı mekânlarda kontrol edilmesi çağrısında bulundu.

Türkiye’nin önde gelen iklimlendirme, soğutma, klima cihazları imalatçısı ve ithalatçısı şirketlerinin kurduğu İSKİD’in bu konuda Türkiye’de bir farkındalık yaratmak istediğini vurgulayan Zalma, sağlıklı bir yaşam ve ekonomik bir işletme için zamanımızın büyük bir bölümünü geçirdiğimiz kapalı mekânlarda iç hava kalitesinin kontrol edilmesi gerektiğini kaydetti. Zalma, havalandırma sistemi doğru kurulmayan, yeterince veya düzgün çalıştırılmayan kapalı mekânlardaki kötü iç hava kalitesinin hastalıkları artırdığını ve ciddi işgücü kayıplarına yol açtığını söyledi.

Türkiye’de iklimlendirmede insan sağlığı, yaşam süresi ve performansı ile ilgili yeni bir sayfa açmak istediklerini vurgulayan Zalma, “Soluduğumuz oksijen miktarının beyindeki nöronları hızlandırmasından, ciğerlerimize olan faydasına kadar sağlığımıza etkisi yadsınamaz. Bu toplantımızın amacı da iç hava kalitesi konusunda toplumda bir farkındalık oluşturmak ve bireylerin kendi sağlığı için telafisi mümkün olmayan sorunlarla karşılaşmadan talepkar olmalarını sağlamaktır” diye konuştu.
 
İnsanların zamanlarının yüzde 60-90’lık kısmını kapalı ortamlarda geçirdiklerini vurgulayan İSKİD Enerji Verimliliği ve Yenilenebilir Enerjiler Komisyonu Başkanı Oğuz Aydoğdu ise, “Günde 2 litre sıvı tüketiyor, 1 litre yemek yiyor ama 20 bin litre hava soluyoruz.

Bu örnek bile havanın kalitesinin ne kadar önemli olduğunun göstergesi. Amerikan Çevre Koruma Örgütü’nün ölçümlerine göre; modern binalardaki kötü iç hava kalitesi, kirli diye bildiğimiz dış ortam havasına göre 70 kat daha tehlikeli. Amerikan Alerji Uzmanları Birliği’nden yapılan açıklamaya göre de, hastalıkların oluşması ve yayılması yüzde 50 oranında bozuk iç hava kalitesinden kaynaklanmakta, alerjiden şikâyet edenlerin 1/6’sı bu nedenle doktora başvurmaktadır. Aynı kaynağa göre yüzde 4’leri bulan işgücü verimindeki kayıp her yıl 60 milyar dolarlık milli gelir kaybına ve 1 milyar dolarlık sağlık giderine neden oluyor” dedi.

Yapılan araştırmaların gökdelenlerde çalışanların yüzde 20’sinin iş performanslarının etkilendiğini gösterdiğini anlatan Aydoğdu, “Kişi başına 12 litre/saniye dış hava ile havalandırılan ofislerde çalışanların, 24 litre/saniye ile havalandırılan ofislerdekine oranla yüzde 35 daha fazla hastalık riski olduğu da ortaya çıkan başka bir bulgudur. Amerikan Çevre Koruma Ajansı, Hasta Bina Sendromu’nu mücadele edilmesi gereken ilk 10 sağlık sorunu arasında 4. sıraya yerleştirmiştir” diye konuştu.

İç hava kalitesini sağlayan binaların daha ekonomik olduğunu anlatan Aydoğdu, temiz havanın çalışma verimini artırdığını ve sağlık sorunlarını azalttığını vurguladı. Aydoğdu, iyi bir iç hava kalitesi için de bina sahibi, mimar, mühendis, müteahhit ve işletmeciye görevler düştüğünü kaydetti.

İlgili Sağlık Konuları