İşini Severek Yapan İnsanlar Uzun Yaşıyor!

Vücudumuz sağlıklı durumunu sürdürmek amacıyla ölünceye kadar karşılaştığımız ve bizi içten ya da dıştan etkileyebilecek zararlı maddelere karşı kendisini korumaya çalışır. Yani detoks vücudumuzun normalde de yürütmekte olduğu bir görevidir.

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, insanlarla iyi ilişkiler kurmanın, işini severek yapmanın ve iş dışında eğlenceli bir uğraş edinmenin de vücuttaki zararlı maddelerin atılmasına katkı sağladığını bildirdi.

Kozmetik ürünler, elektrikli ve elektronik cihazların yanı sıra stres ve kötü beslenmenin vücudu hassaslaştırdığını, bedenin de faaliyetleri sırasında zararlı maddeler ürettiğini vurgulayan Prof. Dr. Yorulmaz, şöyle devam etti;

Sağlıklı bir vücut karşılaştığı tüm zararlı maddeleri, olumsuz sonuçlara yol açmadan soluk verme, ter, idrar, dışkı, öksürük, aksırık gibi yollarla dışarı atarak kendisini korumaya çalışır. Bu konuda en ağır görev karaciğerimize ait olup, vücuda giren bu zararlı maddelerin yüzde 80 kadarını zararsız hale getirerek, birikmesine fırsat vermeden dışarı atılmaya hazır hale getirir.

Karaciğere yardımcı olmak üzere deri, akciğerler, böbrekler ve bağırsaklar da zararlı maddelerin atılmasını sağlayan organlarımızdır.

Eğer bu organlarımızın çalışmasında bir sorun olur ya da bu organların baş edebileceğinden daha fazla zararlı madde vücudumuza girecek olursa, karaciğer ve diğer organlarımız bu kadar çok zararlı madde ile baş edemez ve zararlı maddeler vücutta birikerek ya hemen ya da bir süre sonra kas eklem hastalıkları, kanser, kalp ve damar hastalıkları, mide bağırsak hastalıkları, sinir sistemi hastalıkları, şeker hastalığı, karaciğer, böbrek, pankreas, akciğer gibi organlara ait hastalıklar, kısırlık, bağışıklık sisteminin zayıflaması ile bulaşıcı hastalıklara daha kolay yakalanma gibi sağlık sorunlarına yol açmaya başlar.'

Bu hastalıkların hayattan zevk alınmasını ve hayatı güzel yaşamayı engelleyen, hatta erken yaşta ölüme yol açabilen sorunlar olduğunu ifade eden Prof. Dr. Yorulmaz, ''Hamilelerde biriken zararlı maddeler anne karnındaki bebeğe zarar vererek ölü doğum, düşük, yeterince gelişmemiş bebek, erken doğum ya da bebeğin hastalıklı doğması gibi sorunlara yol açabilirler'' dedi.

İlgili Sağlık Konuları