Hamilelik Lekeleri Nasıl Geçer?

Doğum lekelerinin tedavisi, alanında uzman bir cildiye tarafından yapılmalıdır. Doğum lekeleri varsa, lekelerin güneş ışınlarıyla teması kesilmelidir.

Gebelik döneminde hormonal değişimler kaynaklı olarak lekelerin görülmesi oldukça muhtemeldir. Bu lekeler, güneş ışınları ile birlikte daha da tetiklenir. Şayet tedavi edilmez ise kalıcı olabilir. Hamilelik lekelerini giderebilen kesin çözümler olmasa da, lekelerin hafifletilmesi sağlanabilir.

 

 

Hamilelik lekesi geçer mi?
 
 

 

 

Hamilelik lekelerinin diğer bir adı da doğum lekesidir. Bu lekeler çoğunlukla yüz bölgesinde ya da karın bölgesinde ortaya çıkar. Lekeler çoğunlukla kahverengidir.  Tedaviler ile hafifletilmesi mümkündür.  Bu lekelere sebep olan faktör, hormonlardır. Gebelik sürecinde cilt renginde değişimler olması normaldir. Bu durumda da yüzde, yanaklarda, alında, üst dudakta, burunda ve çenede lekeler ortaya çıkabilir. Şayet bu lekelerin tedavisi düşünülüyor ise, doğumdan sonra 6 ay beklemek gereklidir.
 
 

''Makyajla kapatmakta bir sakınca yoktur''
 
 

Doğum lekelerinin tedavisi, alanında uzman bir cildiye tarafından yapılmalıdır. Doğum lekeleri varsa, lekelerin güneş ışınlarıyla teması kesilmelidir. Güneşe çıkılacak ise mutlaka yüksek faktörlü güneş kremi sürmek gerekmektedir. Bulutlu havalarda dahi güneş kremi sürülmesi ihmal edilmemelidir. Böylece lekelerin ağırlaşması engellenecektir.  Lekeleri bölgeler kapatıcı ile kapatılabilir.
 
 

Bu lekeler yalnızca yüzde görülmez. Boyun ya da göğüs dekoltesinde de söz konusu olabilen bu lekeler, güneş gördükleri zaman düzelmezler. Güneş gören alanların tedavisi zordur hatta tamamen tedavi mümkün değildir. Gebelik  döneminde oluşan lekelerden kurtulmak için mutlaka güneş ışınlarından uzak durmak gerekir. Güneş, ciltteki pigmentasyonun artmasına yol açar. Bu sebeple de lekeler kalıcı hale gelir. Beyaz tenli annelerde ve sarışın olan annelerde leke kalma riski daha fazladır.
 
 

Hamilelik lekesi yalnızca gebelerde görülmez:
 
 

  • Doğum kontrol hapı kullananlarda,
  • Güneş ışınlarına duyarlı makyaj malzemesi kullananlarda,
  • Ağdadan sonra güneş ışınlarına çıkan kadınlarda da gebelik lekesi denilen sorun görülebilir.
  • Hamilelik lekeleri ortaya çıktıktan sonra kış güneşi ile lekelerin kalıcılığı azaltılır. Ancak yaz aylrında bu lekeler yeniden koyulaşabilir ya da yeni lekeler oluşabilir.
  • Kozmetik açıdan kadınlar, doğum lekeleri için çeşitli yöntemler denemektedir. Bu yöntemler:
  • Renk açıcı kremler,
  • Doğal olarak hazırlanan karışımlar,
  • Güneş koruyucu kremler,
  • Kimyasal peeling,
  • Lazer tedavileri,
  • Çeşitli tıbbi yöntemler olarak sıralanabilir. 

Bu yöntemler lekelerin hafiflemesine ya da tamamen giderilmesine yardımcı olsa da koruyucu destek tedavilere başvurulmadığı sürece lekeler yeniden ortaya çıkabilir.
 
 

Gebelik lekeleri için tıbbi olarak uygulanan bir maske ve ardından medikal tedaviye başlanması ve üç ay boyunca bu tedavinin devam ettirilmesi gerekir. Ardından daa 9 aylık koruyucu bir tedaviye başlanması gerekir. Bu sayede de lekelerin giderilmesine yardımcı olunduğu gibi yeniden ortaya çıkması da engellenmiş olacaktır. Bu tedavi ile hastaların %80'inde lekeler tedavi edilir ve yeniden ortaya çıkması engellenir.
 
 


 

 
 

 
 
 
 

 
 
 
 
 

İlgili Sağlık Konuları