Hamilelik Döneminde Koşu Yapılır Mı?

Spor yapmaya düşkün özellikle de koşu yapan kadınların en çok merak ettiği soruların başında gebelik döneminde koşu yapmanın bebek için zararlı olup olmayacağı gelmektedir.

 Spor yapmaya düşkün özellikle de koşu yapan kadınların en çok merak ettiği soruların başında gebelik döneminde koşu yapmanın bebek için zararlı olup olmayacağı gelmektedir.
 

Hamileliğin ilk üç ayında yani ilk trimestırda aşırı ve uzun süre koşulması önerilmez. Vücut sıcaklığı koşu sebebiyle artacağı için gebelik için çeşitli olumsuzluklar meydana gelebilir. Ancak anne adayı bu süreçte kendini yormayacak ve uzun süre olmayacak şekilde hafif tempolu koşu yapabilir.
 
 
 

Şayet anne adayı gebelikten önce düzenli olarak koşuyorsa, gebelik döneminde daha hafif tempo ile spor ve egzersizlerini yapmaya devam edebilir.
 
 
 

Hamilelikte koşu yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar:
 
 
 

  • Anne adayı koşarken ter kaybedeceği için susuzluğa maruz kalmamak için koşmadan önce bol bol su içmelidir. Koşudan sonra da su içmeye devam etmelidir.
  • Koşu yaparken dengeyi sağlamaya yardım edecek ve omurgayı destekleyecek ayakkabılar tercih edilmelidir.
  • Koşu için uygun sütyenler kullanılmalıdır.
  • Hamileliğin ikinci üç aylarında yani üçüncü ve altıncı ayları arasında vücudun dengesi büyüyen karınla beraber değişmektedir. Bu sebeple de anne adayının düşme riski artar. Düz ve güvenli yollarda koşulmaya dikkat edilmelidir.
  • Hamileliğin son üç ayında ise koşu önerilmez. Karın iyice büyüdüğü için denge sorunları ortaya çıkar. Bu sebeple de düşme riski artmaktadır.  Anne adayları gebeliğin bu döneminde koşu yerine daha hafif sporlar tercih etmelidir.

Hamilelikte koşu bandı kullanmak sağlıklı mıdır?
 
 
 

Anne adayının kanama, düşük ya da erken doğum gibi riskleri söz konusu ise koşu bandı kullanması sakıncalı olabilmektedir. Bu gibi durumlarda mutlaka doktora danışılmalıdır. Ancak anne adayının gebeliği sağlıklı bir şekilde ilerliyor ise ve spor yapmaya engel teşkil edebilecek bir durum yoksa koşu bandı düşük hızda kullanılabilir. Ancak anne adayının dışarda, oksijen alarak yürüyüş yapması daha sağlıklı olacaktır. Bu sayede günlük D vitamini ihtiyacı da karşılanmış olacaktır.
 
 
 

Koşu bandı kullanacak anne adaylarının dikkat etmesi gereken noktalar:
 
 
 

  • Koşu bandı düşük hızda ayarlanmalıdır.
  • Denge kurmayı destekleyecek ayakkabılar tercih edilmelidir.
  • Yürüyüş süresinin 20-25 dakika olması yeterli olacaktır.
  • Anne adayı aşırı terlememelidir. Koşudan önce ve koşudan sonra bol bol su içilmelidir.
  • Koşu bandının bulunduğu odada cam olmasına özen gösterilmelidir.
 

 


 

 

 

İlgili Sağlık Konuları