Hamilelik Döneminde Değişen Vücuda Psikolojik Olarak Uyum Sağlama Süreci

Hamilelik süreci ile birlikte anne adayı fizyolojik ve psikolojik olarak büyük bir değişim geçirir.

Bu süreçte bedendeki değişimler hayranlıkla izlenir. Her geçen gün içinde bir canlının büyüdüğünü  bilmek,  anne olacağını hissetmek , yaşam boyunca onun sorumluluğunu alacağını düşünmek  anne adayının çok farklı duygular yaşamasına neden olur. 

Hamileliğin ilk aylarında fiziksel şikayetler daha yoğun yaşanır. Sabah mide bulantıları, enerji kaybı, baş dönmeleri anne adayının bir türlü güne başlayamamasına neden olur.  Çalışan  ise bu süreç çok daha zordur.  Zamanla göğüsler büyümeye başlar.

Bu değişimi izlemek bazı anneleri çok mutlu etse de bazı annelerde büyüyen ve sarkan göğüslerle karşılaşma düşüncesi endişe  verici olabilir. Aylar geçtikçe alınacak kilolar, oluşabilecek çatlaklar, şişen eller ve ayaklar en büyük sıkıntılardır.

Hamilelik sürecinde ve sonrasında yeni bedene uyumsuzluk, kendini  beğenmeme, eski bedene özlem, sürekli kendini eleştirme, artık eşinin kendisini beğenmediği düşüncesi ve yaşamsal bir mutsuzluk haline dönüşebilir.  Mutsuz bir anne bebeğinin hem fiziksel hem de duygusal gelişimini olumsuz etkiler. Bebeği ile  yeterli iletişimi kuramaz.

 Hamileliğe planlı olarak başlayan anne bu süreci daha rahat geçirir. Değişen vücudundaki her  aşamayı merakla bekler ve  hayranlıkla izler . Bebek sahibi olmanın doğal süreci olarak kabul eder. Eşi ile bu duygularını rahatlıkla paylaşır ve doğum sonrasında da kendisini önemseyeceğini bilir. Sosyal yaşamdan uzaklaşmaz.  Kendine bakmaya devam eder.

Anne adayının psikolojisi bebeğin sağlıklı gelişimi için çok önemlidir.  Hamileliğin her ayında psikolojik olarak kendini  mutlu ve huzurlu hissetmek için gerekli çabayı göstermesi gerekir.

Psikolog Eda Gökduman

İlgili Sağlık Konuları