Gebelikte Son 4 Haftaya Kadar Cinsel Yasak Yok!

Amerikan Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Alper Mumcu, hamileliğin ilk ayından doğuma kadar olan süreci anlatıyor.

Normal seyreden bir gebelikte cinsel ilişkinin gebeliğe olumsuz bir etkisi yok. Ancak son 4 haftada erkeğin ejekulasyon (boşalma) sıvısı içinde bulunan bazı maddelerin rahim kasılmalarını başlatabileceği düşüncesiyle ilişki önerilmiyor

Hamileliğin 37’nci haftasında bebek, anne karnında ne durumdadır?

Dr. Alper Mumcu: 37’nci hafta tamamlandığında bebek ve hamilelik miadını doldurmuş olarak kabul edilir. Ancak bebeğin büyümesi henüz durmaz. Vücudu yağ depolamaya devam eder ve günde yaklaşık 15-30 gram kadar kilo alır. Genelde erkek bebekler kız bebeklerden daha fazla yağ depolar ve bu nedenle daha ağır doğar. Bebek artık yeterli koordinasyonu sağlayacak kapasitededir ve elleriyle cisimleri rahatlıkla kavrayabilir. Bebek rahim içinde soluk alıp verme hareketleri yapar ve bunların ultrasonda izlenmesi bebeğin iyi durumda olduğunun göstergesidir. Amniyon sıvısına göre hacmi çok arttığından hareket etmesi zorlaşır ve bebek hareketlerinde azalma olabilir.

Bu haftada anne adayı ne durumdadır?

Dr. Alper Mumcu: Bu haftaya kadar rahmi ağzı ve onu rahim içine bağlayan kanal sümüğümsü bir tıkaç tarafından dolduruluyordu. Bu tıkacın amacı rahmin içini ve bebeği vajinadan gelebilecek mikrop ve enfeksiyonlara karşı korumaktır. Bu tıkacın vajinadan gelmesi doğumun belirtilerinden biridir ve halk arasında ‘nişan gelmesi’ olarak adlandırılır. Nişan doğumdan birkaç hafta önce gelebileceği gibi sadece birkaç saat önce de gelebilir.

Anne adayları nişanı genelde kanlı sümüğümsü bir akıntı şeklinde hisseder. En çok merak edilen konulardan biri de hamilelikte seks. Normal seyreden bir gebelikte cinsel ilişkinin gebeliğe olumsuz bir etkisi yok. Ancak son 4 haftada erkeğin ejekulasyon (boşalma) sıvısı içinde bulunan bazı maddelerin rahim kasılmalarını başlatabileceği düşüncesiyle ilişki önerilmiyor. Bu arada daha önceden tekrarlayan düşük öyküsü olan veya erken doğum yapan kadınlarda ilk 2 ayda ilişki kısıtlanabilir. Yine gebeliğin herhangi bir döneminde vajinal kanama, düşük ya da erken doğum tehdidi varsa yine ilişki kesinlikle yasaklanır.

38’inci haftada bebeğin gelişimi nasıldır?

Dr. Alper Mumcu: Bu haftada bebeğin kafa çevresiyle karın çevresi yaklaşık olarak birbirine eşittir. Yağ birikimi giderek yavaşladığından kilo alımı da yavaşlar. Aynı şekilde anne adayı da daha az kilo almaya başlar. Yanakları ve emme kasları tamamen geliştiğinden bebek sürekli içinde yüzdüğü amniyon sıvısını yutar. Bu sıvıyla birlikte sindirim sisteminden, cildinden dökülen hücreler bağırsak içeriğini yani dışkısını oluşturur.

Bu dışkıya ‘mekonyum’ adı verilir. Mekonyum koyu yeşil-siyah renkli bir maddedir ve bebek herhangi bir nedenle sıkıntıya girdiğinde ilk olarak kakasını yapar.

Anne adayı ne tür değişiklikler yaşar?

Dr. Alper Mumcu: Planlı sezaryen olacak anneler 38’inci haftadan sonra herhangi bir günde güvenle doğumunu yapabilir. Bazı durumlarda normal doğum planlanan gebelerde doktor suni sancı vererek doğumu gerçekleştirebilir. Anne adayının bacaklarında zaman zaman elektrik çarpmasına benzer yakınmalar olabilir. Bunun nedeni bebeğin hareket ederken ve leğen kemiği içine doğru yerleşirken rahimin etrafındaki sinirlere dokunmasıdır.

Bebek rahimde nasıl durur?

Hamilelik süresince bebek sürekli hareket halindedir. Erken dönemlerde bebek ile içinde yüzdüğü sıvı karşılaştırıldığında sıvı daha büyük yer tutar. Bu nedenle bebek rahim içerisinde sürekli dönebilir, yer değiştirebilir ve her türlü pozisyonda olabilir. Rahimin şekli genelde bebeğin duruşunu belirler. Hamilelik ilerledikçe bebeğin eğilimi baş aşağı durmaktır. Doğum anında bebeklerin yüzde 96’sı baş aşığı gelir, doğum sırasında ilk önce başları çıkar. Yüzde 3-4 bebek ise rahim içinde ters durmayı tercih eder. Bu bebeklerde kafa yukarıda popo ise aşağıdadır. Bu durum makat geliş olarak adlandırılır.

Geliş kısmı neden önemli?

Başıyla gelmeyen bir bebeğin doğumu her zaman zor ve risklidir. Hatta bazı durumlarda normal doğum olanaksızdır. Bebeğin en geniş kısmı kafasıdır. Makat doğumda kafa en son doğan bölümdür. Daha küçük ve kıvrılabilir kısımlar olan ayak, gövde ve kollar rahim ağzı daha tam olarak açılmadan rahim dışına çıkabilir yani doğabilir. Böyle bir durumda ise arkadan gelen kafa içeride sıkışabilir. Bu nedenle makat doğumda bebek çok zorlanabilir, zarar görebilir hatta hayatını kaybedebilir.

Bebekler neden ters durur?

Gebelik haftası ne kadar küçükse bebeğin ters olma olasılığı da o ölçüde yükselir. 36-37’inci hafta civarında bebek genelde son duruş şeklini alır ve artık önde gelen kısmının değişmesi uzak bir olasılıktır. Bu nedenle 36-37’nci haftadan önce bebeğin ters duruyor olması çok önemli değil. 28’inci haftada bebeklerin yüzde 20-25’i ters dururken bu oran 32’inci haftada yüzde 7-15, son dönemde ise yüzde 3-4’tür. Gebelik yaşı dışında rahime ait şekil bozuklukları, bebeğe ait anomaliler ve çoğul gebelikler de makat gelişlere neden olabilir. Amniyon sıvısının çok fazla ya da az olması, daha önceden geçirilmiş fazla sayıda gebelik nedeniyle rahimin gevşek olması da sebep olabilir.

Dışarıdan döndürülebilir mi?

Evet, doktor bebeği döndürebilir. İşlemin başarılı olma şansı yüzde 50 civarındadır. Ama riskli bir işlemdir. Bebeğin kemikleri kırılabilir, anne ve bebeğin iç organlarında yırtılmalar ortaya çıkabilir. Bu yöntem mutlaka acil sezaryen şartlarının sağlandığı bir ortamda yapılmalı. Ayrıca işlemin yapılabilmesi için doktorun deneyimli olması, hastanın şişman olmaması, bebeğin sırtının dönük olmaması gibi bazı koşullar gerekiyor. Makat gelişlerde normal doğum risklidir. Bebeğin ölüm riski, bebeğin oksijensiz kalma ihtimali daha fazla olduğu için önerilen doğum şekli sezaryendir

 

İlgili Sağlık Konuları