Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonları böbrek yetmezliğine neden olabiliyor. Kız çocuklarında % 7.8, erkek çocuklarında % 1.6 oranında ortaya çıkan idrar yolu enfeksiyonları, ciddiye alınması gereken en önemli çocuk hastalıkları arasında yer alıyor.
Türkiye’de çocuk yaş gruplarında organ nakillerinin en önemli nedenlerini hala ürolojik hastalıklar oluşturmaktadır. Bu gerçekten korkutucu bir tablodur. Çünkü artık idrar yollarındaki problemlere bağlı olarak ortaya çıkan böbrek yetmezliği sorunları, erken safhada tedavi edilebilmekte ve böbrek yetmezliği riski de ortadan kaldırılabilmektedir.
Çocuklarda sık olarak idrar yolu enfeksiyonu görülmesi normal karşılanabilecek bir durum değildir. İdrar yollarındaki enfeksiyon sorunu sık sık tekrarlıyorsa, bunun altında yatan nedenlerin mutlaka araştırılması gerekir. Çünkü tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu olan her iki çocuktan birinde, “idrar torbasından böbreğe idrar kaçması” sorunu bulunmaktadır.
Türkiye’de çocuklarda, mesanede toplanan idrarın böbreklere doğru geri kaçışı böbrek yetmezliğinin en önemli nedenlerinden biridir. Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu hastalığı olan çocuklarda bu sorunun var olup olmadığının mutlaka araştırılması gerekir. İdrar yolu enfeksiyonu sorunu ile başvuran hastaların yalnızca enfeksiyon sorununu ortadan kaldırarak başka hiçbir tahlil uygulamamak, doğru bir yaklaşım değildir.
Bu açıdan atlanmış bir idrar yolu enfeksiyonu, bir de arkasında idrar kaçağı sorunu da varsa yıllar içinde bu böbrek yetmezliğine neden olabiliyor. Eğer hastalık zamanında tespit edilip tedavisi kuralına uygun olarak yapılırsa hiçbir zaman bu çocuklarda idrar kaçağına bağlı olarak böbrek yetmezliği sorunu ortaya çıkmayacaktır. Bu nedenle anne babaların bu konuda çok iyi bilgilendirmeleri gerekir.
Çocuklarda yüksek ateş, sebebinin mutlaka araştırılması gereken bir sorundur. Çoğu zaman yüksek ateş şikayeti ile doktora başvuran çocuklardaki bu sorun, üst solunum yol enfeksiyonu, grip, soğuk algınlığı şeklinde değerlendirilerek, basit bir tedavi uygulanmaktadır.
Yüksek ateşin altında yatan nedenin bir enfeksiyona bağlı olup olmadığı tam olarak araştırılmalıdır. Eğer bir idrar yolu enfeksiyonu tespit edildiyse, enfeksiyonun kaynağı belirlenmeli ve tedavi ona göre planlanmalıdır. Böylece ileride bir böbrek yetmezliği ve buna bağlı olarak diyalize girme sorunu da ortadan kalkacaktır.
Çocuklarda mesanede toplanan idrarın böbreklere doğru geri kaçışı, çoğu zaman ilaç tedavisi ile çözülebilir bir sorundur. Bazı vakalarda ise cerrahi düzeltmelerle bu sorun giderilebilir. Bu nedenle eğer idrar kaçağı varsa bu sorunun erken safhada teşhis edilmesi ve tedavi edilerek olası böbrek kayıplarının önüne geçilmesi mümkündür. Tedavi edilmeyen kaçaklar yıllar içerisinde böbreklere zarar vermeye başlayarak böbrek yetmezliği sorununu ortaya çıkarmaktadır.