Uzun süreli bir hastalık olması ve zaman zaman solunum krizleri oluşturması nedeniyle, hastalar sık sık hastaneye götürülmekte bazen de yatırılarak tedavileri gerekmektedir.
Memorial Hastanesi Alerji Merkezi hekimlerinden Prof. Dr. Recep Aydilek astım belirtileri ve astım tedavisi ile ilgili şunları söyledi; ‘Astım, zaman zaman solunum güçlüğü krizleriyle ortaya çıkar.Çocuk, özellikle nefes vermede güçlük çeker.
Tıkanma hissi, göğüste sıkışma, tekrarlayan balgam ve öksürük tabloya eşlik eder.Nöbetlerin süre ve sıklığı çocuktan çocuğa değişmekle beraber, astımlı çocukların solunum güçlüğü atakları ve öksürük nöbetleri geceleri daha belirgin olur.Nöbet geçtikten sonra çocuklar genellikle normaldir.
Bazen de astım solunum güçlüğü olmaksızın sadece tekrarlayan öksürükle kendini belli eder. Çocuklardaki astımın önemli bir bölümü alerjik yapı ile ilgilidir.Alerjik hastalıkların başında astım, alerjik nezle, atopik dermatitgibi cilt hastalıkları ve besin alerjileri gelir.
Astım tedavisinin amacı, atakların şiddet sayısını azaltma, çocuğun yaşına uygun fiziksel aktivitesini sağlamak ve bu süreç içinde çocuğun ruhsal ve bedensel etkilenmesini önlemektir. Tedavide alerjik etmenlerden ve sigara dumanından uzak durmak, önerilen ilaçları önerilen dozlarda düzenli olarak kullanmak çok önemlidir.
Solunum yolu ile alınan ilaçlar çocuklarda alışkanlık yapmaz ve uygun dozda alındığı zaman zararlı olmayıp, uzun süre kullanılabilir.
Küçük çocuklarda bu ilaçları kullanabilmek için yardımcı araçlara gereksinim vardır. Bazı durumlarda aşı tedavisi de yararlı olabilir.Ancak, bu uzun süreli tedavi yöntemi mutlaka uzmanlar tarafından yapılmalıdır. Akarlardan kaçınmak büyük sorun olmaktadır.
Bunun için yatak odalarından halıların kaldırılaması, sık sık temizlik yapılması, tüylü oyuncakların kaldırılması ve yatak takımlarının değiştirilmesi önerebilir.