Çocuğum Yaz Tatilini Nasıl Değerlendirecek?

Yıl boyunca çalışan öğrenciler; tatili, yeni bir dönem için dinlenmeyi hak ettiler. Tatiller, aile içi ilişkileri yakınlaştırma ve birlikte geçirilen zamanı arttırma yönünden oldukça önemlidir.

Özel Alev İköğretim Okulu Rehberlik Servisi

Çocukların tatil döneminde de görev ve sorumluluklarını yerine getirmeye devam etmeleri ve aile içinde yeni pozisyonlar almaları, kendilerine güven duymaları ve olumlu benlik algısı geliştirmeleri açısından büyük önem taşır. Tatil süresi çocuk için stresli sınav ve ders ortamlarından uzaklaşıp belli bir dinlenme, tekrar enerji toplama amacıyla değerlendirilmelidir.

Çocuğun da fikri alınarak hazırlanan bir tatil programı, günlerin daha keyifli geçmesini sağlayacaktır. Okul döneminde öğrenilenlerin kısaca tekrarlanmasının yanında eğlenceye de yeterli vakit ayırın, sıkıcı ve yoğun çalışma saatlerinden kaçının.

Karnesinde beklenen performansı gösteremeyen öğrenci, bu durumun telafisi olduğu yönünde destekleyin, her şeye rağmen koşulsuz sevildiğini ve güvenildiğini hissettirin.

Hangi dersten olursa olsun iyi notları takdir edin. Ders notlarının dışında davranış notlarının da önemli olduğunu göz ardı etmeyin.

Kıyaslama hatasına düşmeyin. Her çocuğun kendine özgü özellikleri olduğunu unutmayın.

Çocuğun yeni deneyimler kazanmasını ve anne babadan ayrı kalabilme becerilerini destekleyin. İlgi alanları doğrultusunda akranları ile birlikte zaman geçirebileceği sportif faaliyetlere, sanatsal etkinliklere ya da yaz okulu programlarına yönlendirin.

Tatil olmasına rağmen yatış ve kalkış saatlerine özen gösterin. Tatilin tembelliğe dönüşmesini engelleyin. Çünkü böyle bir tatil anlayışı öğrenciyi yorar ve tatil bitiminde eski düzene dönmekte zorlanır. Uzun süre kendini toparlayamaz.

Okuma yazma ile ilgili zorluğu olan çocukların; ders kitapları dışında, yaş dönemlerine uygun resimli öykü veya hikâyeleri okumalarını, yazma konusunda ise günlük tutma alışkanlığını destekleyin.

Herkesin şehir veya ülke dışına çıkma imkânı olmayabilir. Bu yüzden yaşadığınız şehirdeki tarihi mekânları, müzeleri gezin. Ailece pikniğe gidin. Birlikte yemek yapın ve çocuğunuza yemek yapmayı öğretin.

Mümkünse tatilde her bir çocuğunuzla baş başa bireysel olarak vakit geçirin. Bu çocuklarınızla ilişkilerinizi geliştirmenize ve çocuğunuzun özsaygısının gelişimine katkı sağlayacaktır.

Olumlu yada olumsuz arkadaş etkilerinin arttığı ergenlik döneminde; çocuğun eve geliş saatleri ile ilgili sınırlar koyulmasının, arkadaşlarının kimler olduğuna dikkat edilmesinin, katılmak istediği aktivitelere belli bir gözlem ve denetimle izin verilmesinin önemli olduğu unutmayın.

Çocuk evde yalnız kalabilecek yaşta bile, olsa bir erişkinin ilgisinin gerekli olduğunu unutmayın.

Tatil, okuma alışkanlığı kazanmak için iyi bir fırsattır. Bu fırsatı mutlaka değerlendirin.

Sahip olduğu doğal merakın gelişmesine yardımcı olun. Ürkütmeden kuş yuvalarını gözlemleyin, yumurtlayan ve yavrulayan hayvanların gelişimlerini izleyin, bitkilerin büyüme filizlenme çiçek açma evrelerini gözlemleyin.

Fiziksel olaylara olan merakın artması için uçurtma uçurun, helikopter ve uçak gibi taşıtlarla uçan kuşlar arasındaki ilişkileri inceleyin. Ev ortamında yapabileceğiniz deneylerle bilimsel merakını destekleyin.

Tatilde gidilen yerlere ait kartpostallar toplamasını, fotoğraf çekmesini, ilginç olayları yazmasını destekleyerek bir anı defteri oluşturmasını sağlayın.

Bilgisayar ve TV başında geçirilecek zamanla ilgili sözleşme imzalayın. Çocuğunuzun bağlandığı siteleri kontrol edin ve filtre programlar kullanmayı ihmal etmeyin.

Tatil boyunca alınan besinlere dikkat edin. Sağlıklı beslenmeye özen gösterin. Güneşin zararlı etkilerine karşı tedbirli olun.

Bisiklete binme, balık tutma, yüzme gibi eğlenceli aktivitelere zaman ayırın.

Hep birlikte oyun akşamları düzenleyin. Akşam yemeği sohbetlerini ihmal etmeyin.

Arkadaşlarını ziyaret etmesine ve kendisinin de arkadaşlarını ağırlamasına izin verin.

Ailecek yapılacak işlerin listesini çıkarıp, o günün projesini seçin (“Dolap düzenleme, eski eşyaların ayrılması, çekmece düzenleme, alışveriş listesi hazırlama” gibi). İşin nasıl yapılacağını adım adım planlayarak hem işbirliği duygusunun, hem de sorumluluk duygusunun gelişimine katkı sağlayın.

Sonuç olarak; akademik başarı düzeyi ne olursa olsun her çocuğun tatilde iyi bir zaman planlamasına ihtiyacı vardır.

Bu, onun sorumluluklarının ve başarısının gelişimi için gereklidir. Çocuk tatili başıboş ve her istediğini yapabileceği bir dönem olarak değil, okulların açık olduğu zamanlarda yapılamayan gezi, sanat ve spor aktivitelerine katılabildiği, zorlandığı derslerle ilgili düzenlemeler yapabildiği, oyuna ve eğlenceye daha fazla zaman ayırabildiği bir dönem olarak değerlendirmelidir. En önemlisi de; tatil, aile olarak daha çok vakit geçirilip paylaşımın arttığı bir zaman olmalıdır.

İlgili Sağlık Konuları