Böbreğini Kaybetmeden Sağlığına Kavuştu
Dicle Üniversitesi hastanesinde bölgede ilk kez uygulanan bir yöntemle böbrek kaybedilmeden tümörlü doku temizlendi.
71 yaşındaki hastanın böbreğindeki tümör (laparoskopik) ameliyat yöntemiyle sadece böbrekteki tümörlü doku çıkartılıp, böbreğin kalan kısmının normal çalışmaya devam etmesi sağlandı.
Dicle Üniversitesi Hastanelerinde yenilikçi ameliyatların yapılmasına devam ediliyor. Üroloji Kliniği daha önce yapmaya başladığı kapalı ameliyatlara bir yenisini daha ekledi. Böbreğinde tümör tespit edilen A.A (71) adındaki hastanın tüm böbreğinin alınması yerine karnında açılan küçük iki delikle sadece böbreğindeki tümörlü doku kapalı ameliyatla alındı.
Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yaşar Bozkurt ve Doç. Dr. Necmettin Penbegül konuyla ilgili yaptıkları açıklamada; "Hastaya laparoskopik parsiyel nefrektomi" operasyonunu başarılı bir şekilde uyguladık. Böbrek tümörü nedeniyle tüm böbreği alınması gereken A.A adındaki hastamıza uyguladığımız (laparoskopik) ameliyat yöntemiyle sadece böbreğindeki tümörlü dokuyu çıkartıp, böbreğin kalan kısmının normal çalışmaya devam etmesini sağladık."dedi.
Böbreğini kaybetmeden sağlığına kavuştu
Ameliyat sonrası hasta ve hasta yakınları kanser olmasına rağmen böbreğin tamamını kaybetmemenin mutluluğunu yaşarken, Dr. Bozkurt ve Dr. Penbegül de, kapalı yöntemle yapılan bu ameliyatın bölgede ilk defa Dicle Üniversitesi Hastaneleri Üroloji Kliniği tarafından uygulandığını belirterek,"Bu işlem teknik olarak tecrübe gerektiren bir işlemdir ve ülkemizde sınırlı merkezlerde uygulanabilen bir operasyondur. Bu işlemin böbrek tümörlü hastalarda uygulanan en iyi tekniklerden biridir" şeklinde açıkladılar.
Büyük kesi yerine santimlik kesi
Ameliyatı yapan ekipte yer alan Doç. Dr. Yaşar BOZKURT ve Doç. Dr. Necmettin PENBEGÜL hastalara bu hizmeti Dicle Üniversitesi Hastanelerinde vermenin; hastalarımız açısından önemli olduğunu vurgulayarak; "Böbrek tümörleri genellikle tesadüfen saptanan bir hastalık haline geldi. Böylelikle erken dönemde tespit edilerek hastalık tüm vücuda yayılmadan gerekli müdahale yapılabiliyor. Önceleri bu tarz tümör ameliyatlarında hasta vücudunda büyük bir kesi yapılarak tüm böbrek alınırdı. Tümör nedeniyle tüm böbreğin alınması hastanın geri kalan yaşamında ciddi problemlere yol açabiliyordu. Ancak son yıllarda bu tarz küçük böbrek tümörleri; uygun hastalarda hem kapalı yöntemle hem de böbreğin tamamını almadan ameliyat edilebiliyor ve biz bu ameliyatı özellikle de hastanemizin teknik altyapısının sağladığı destek sayesinde uygulayabiliyoruz. Bu yöntem sayesinde böbrekte sadece tümörlü kısım alınmaktadır. Böbreğin geri kalan kısmı korunmakta ve böbrek çalışmaya devam etmektedir. Böylelikle hasta neredeyse normal yaşantısını sürdürme imkanı bulmaktadır. Hastalarımızın özelliklede 4 cm'den küçük tümörlerde bu yöntemi tercih etmeleri hayatlarının geri kalan kısmında konforlu yaşamalarını sağlayacaktır." dediler.
Ameliyat olduğuma inanamadım
Göbeğinin kenarından 1.2 santimetrelik delik açıp, böbrek tümörü alınan ve .karnındaki minik yara bandını görüp şaşıran A.A.,"Barsak rahatsızlığı nedeniyle geldim. Çekilen tomografimde doktorlar böbreğimde tümör tespit ettiler. Bana ameliyat olmam gerektiğini söylediler. Bende evet deyince beni ameliyata aldılar. Kenedime geldiğimde karnımda minik bir delik görünce İlk başta ameliyat olduğuma inanamadım. Her halde kimseyi de inandıramayacağım. Ağrım bile yok. Karnımdan girip böbreğimi nasıl ameliyat ettiler.? His etmedim bile. Çok memnun ve mutluyum. Allah razı olsun"şeklinde duygularını dile getirdi.
İlgili Sağlık Konuları