Beslenme Uzmanı Dilara Koçak'tan 5 Soru 5 Cevap!

Yaz yaklaşıyor. Fazla kilolarından kurtulmak isteyenlerin sayısı ve sordukları sorular artıyor. Herhangi bir programa başlamadan önce aşağıdaki yazıyı okumanızda fayda var.

1-Neden ara öğün yapmalı?

Araştırmalara göre üç ana ve üç ara öğünlü olacak şekilde günde altı kez beslenmeyi prensip haline getirmek, kilo kontrolü sağlamakta oldukça önemlidir. Üç saatten fazla aç kalınmamalıdır çünkü uzun süreli açlık sonunda bazal metabolizma hızı yavaşlar. Ana öğünlerin ara öğünlerle desteklenmesi, metabolizma hızınızı artırır dolayısıyla kilo verme hızı da artar ve kan şekeri düzenini de sağlayarak daha çabuk doymanıza katkıda bulunur, bu şekilde bir sonraki öğüne daha az acıkırsınız.

2-Kilo vermek için ilaç kullanmak doğru mu?

Her birey için bunu söylemek kesinlikle yanlış olur çünkü ilaçlar mutlaka doktor kontrolünde, bireysel ve tedavi kapsamında alınmalıdır. Bu ilaçlar morbit obez olarak adlandırılan Beden Kitle İndeksi 3039,9 arasında veya 40 yaş ve üzerinde olan bireylere uygun beslenme tedavisine ek olarak endokrinolog takibinde verilebilir. Burada bireyin genel durumu çok önemlidir. Bütün tetkikler yapılır, hastanın yaşına, başka bir hastalığının olup olmadığına bakılır çünkü bu ilaçların bilinçsizce kullanımının birçok yan etkisi vardır. Şişmanlığın neden olduğu sağlık sorunları olmadan, kilo fazlalığının miktarı değerlendirilmeden, isteğe bağlı olarak zayıflama ilaçları kullanılmamalıdır.

3-Fazla kilolardan kalıcı olarak kurtulmak mümkün mü?

Bireyler, fazla kilolarını atmak için kısa sürede kilo vermeyi hedefliyorsa bu kilolardan kalıcı şekilde kurtulamaz çünkü kısa sürede hızlı sonuç ilk başta yüz güldürücü olabilir ancak giden su ve kas kaybıdır. Çok düşük kalorili diyetlerin; baş ağrısı, konsantrasyon bozukluğu, sinirlilik, yorgunluk, bulantı, kabızlık, safra ve böbrek taşı, tansiyon düşüklüğü, âdet düzensizlikleri, kuru cilt, saç dökülmesi, bazal metabolizma hızında azalma gibi yan etkileri olduğu unutulmamalıdır. Kalıcı olarak kilo vermek tabii ki mümkündür. Dengeli ve sağlıklı bir diyet, düzenli egzersiz ve yaşam tarzı değişiklikleri kalıcı kilo vermenin altın anahtarları niteliğindedir. Ciddi kilo fazlası olan kişiler için diyet yapmak, bir süre sonra sıkıcı bir hale dönüşebilir bu nedenle diyette çeşitlilik ve motivasyon en büyük yardımcıları olacaktır. Diyette başarısızlık yoktur, vazgeçmek vardır. Başarılı olmak için, vazgeçmeyin !

4-Stres kilo yapar mı?

Yapılan bir çalışmaya göre, stresli dönemlerde yağ depolamada artış olabiliyor. Stresle baş etmeyi öğrenmeye çalışın ve vücudunuza iyi bakın, yoğun egzersiz sevmiyorsanız yoga, pilates veya masajı deneyin çünkü düzenli bir kan şekeri seviyesi depresyon ve yorgunlukla mücadelenizin ‘olmazsa olmaz’ıdır. Kan şekerinizde düşme eğilimi varsa ve hipoglisemik atakları sürekli olan biri iseniz beslenme planınıza özel bir dikkat göstermelisiniz. Düşük glisemik indeksli besinlerin kan şekerinizi desteklediğini, glisemik indeks değeri 50’den fazla olanların hipoglisemiyi tetiklediğini bilmelisiniz: şeker, bal, pekmez, pasta, kurabiye ve gofretler, her türlü şekerlemeler, şeker ve yağ ilave edilmiş sulu besinler, incir, muz, karpuz yüksek glisemik değeri olan besinlerdir.

5-Egzersiz ile en iyi yağ yakımı nasıl olur?

Sabah kalkıldığında sekiz ila 12 saatlik açlıktan sonra kanda dolaşan serbest yağ asidi miktarı yüksektir ve yağlar yakılmaya hazır halde dolaşmaktadır. Kardiyo tarzı egzersiz yapıldığında glikojenin eksikliğinden dolayı yağ daha fazla yakılır. Besin alındığı zaman insülin salgılanması meydana gelir. İnsülin, vücuttaki yağın mobilizasyonunu engeller. Sabah saatlerinde besin alımı öncesi yapılan egzersizler en iyi yağ yakma yoludur.

İlgili Sağlık Konuları