Bayramda Ölçüyü Kaçırmayın, Kilonuzu Koruyun!

Beslenme düzenimizin tamamıyla değiştiği Ramazan ayında, kilo kontrolünü sağlamak, kilo almamak pek çok insan için oldukça güçtür. Özellikle ne zaman hangi besinlerin tüketileceğini bilmemek, yanlış besin tercihi, vücudun ihtiyacından oldukça fazla miktarda besin tüketmek bu durumu kaçınılmaz kılmaktadır.

Bir ay boyunca gündüz saatlerinde açlığa alışan vücudun normal yeme düzenine uyum sağlaması için birkaç gün geçmesi gerekebilir. Eğer Ramazan ayında kilo aldıysanız, bayram sonrası bu kiloları bir an önce verme telaşına kapılıp, yanlış yöntemlerle kilo vermeye çalışmayın. Bir ay gibi uzun bir dönemde alınan kiloları 3 veya 5 günde tek besine dayalı hızla kilo verme şeklinde olan popüler diyetlerle vermeye yönelmeyin.

Bir beslenme ve diyet uzmanına danışarak size özel hazırlanmış haftada 0,5–1 kilogram verecek şekilde, her çeşit besin grubunu içeren sağlıklı ve dengeli beslenme planı uygulayın.

Memorial Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Diyetisyen Berna Ertuğ, bayramda kahvaltıların hafif, öğle yemeklerinin ise yağ oranı düşük, sindirimi kolay yiyeceklerden oluşmasının önemine değindi ve sağlıklı beslenme hakkında bilgi verdi.

Bayram Tatlısı Olarak Dondurma ve Meyve Tatlılarını Tercih Edin

Aşırı şerbetli, yağlı, kızartılmış tatlılar yerine sütlü tatlılar, meyve tatlısı veya dondurma tercih edilebilir. Özellikle diyabeti (şeker hastalığı) olan kişilerin tatlandırıcıyla hazırlanmış meyve ve sütlü tatlıları tercih etmesi uygun olacaktır. 

Akşam Yemeklerini Hafifletin

Ramazan boyunca uzun süre açlığın ardından iftarda birden yemek yenildiği için metabolizma hızının yavaşlaması, sindirim sistemi rahatsızlıkları gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Dolayısıyla bayramdan sonra günlük beslenmeye geçildiğinde bu sorunların tekrar etmemesi için akşam yemeğinde çok yağlı yemeklerin yenilmemesine, porsiyon ölçülerin normal olmasına ve akşam yemeğinin çok geç saatlerde yenilmemesine dikkat edilmelidir.

Ara Öğünler Metabolizmanızı Hızlandırır

Ramazan’da azalan öğün sayılarını bayramdan sonra günlük beslenmenize ara öğünler ekleyerek artırmaya yönelmek, yavaşlamış olan metabolizma hızının yükselmesine yardımcı olacaktır. Özellikle ara öğünlerinin içerik olarak meyve, süt veya süt ürünleri, tahıllı ekmek, peynir, diyet bisküvisi tarzında besinlerden olmasına dikkat edilmelidir.

Sıvı Tüketimini Artırın

Ramazan ayı süresince dikkat ettiğimiz sıvı tüketimine sağlıklı ve dengeli beslenmenin temel prensiplerinden olduğu için Ramazan ayından sonrada dikkat edilmesi gerekir. Susuz kalma kişilerde yorgunluk, sersemlik, deride kuruma, sıcaklık hissi ve sindirim sisteminde kabızlık gibi problemlere neden olur. Bunun için muhakkak günlük su tüketiminizin minimum 8-10 su bardağı (1,5-2 lt), toplam sıvı miktarının ise 12-15 su bardağı (2,5-3 lt) olmasına özen gösterilmelidir.

  •  Popüler diyetleri uygulamayın diyet kişiye özeldir.
  •  Kahvaltı yapmadan güne başlamak metabolizmayı yavaşlatır.
  •  Yeterli ve dengeli beslenmek için öğün atlamayın. 
  •  Yeterli ve dengeli beslenmek için günde en az 3 öğün besin tüketin.
  •  Az az sık sık beslenin, kilo almayın.
  •  Öğünlerinizin arası en fazla 3 saat olsun.
  •  Porsiyon ölçüleriniz standart olsun.
  •  Su tüketiminiz azsa her öğününüzde 2 bardak su içmeyi deneyin.
  •  Gıda etiketlerini okumayı alışkanlık haline getirin.
  •  Günlük tuz tüketiminiz 6 gr’ı (1 silme tatlı kaşığı) geçmesin.
  •  Etli ve kıymalı sebze yemeklerini etin yağıyla pişirin, yağ ilave etmeyin.
  •  Besinleri kızartmak yerine ızgarada, fırında pişirerek veya haşlayarak tüketin. 
  •  Meyve ve sebzelerinizi tüketirken kabuklarını eğer mümkünse soymayın.
  •  Yetişkinlerde günlük süt ve süt ürünleri tüketimi en az 2,5 su bardağı (500 ml) olmalı.
  •  Günde en az 5 porsiyon sebze ya da meyve tüketin.

İlgili Sağlık Konuları