Mantar Zehirlenmesi Belirtileri Neler?

Mantar türüne göre zehirlenme belirtileri de değişiyor. Bu belirtileri yaşıyorsanız dikkat...

Birbirinden Güzel Oturma Odası Resimleri Mantar zehirlenmesi, doğal alanda yetişen ve yapısında zehirli madde bulunan mantarların tüketilmesiyle oluşan, ölümle de sonuçlanabilen ciddi bir zehirlenmedir.

Doğada yetişen on binlerce mantar türü bulunmaktadır. Mantarların zehirli olup olmadıklarını şekline, rengine bakarak anlamak mümkün değildir. Mantarın yoğurtla birlikte tüketildiğinde, pişirildiğinde, sirkeli ya da tuzlu suda kaynatıldığında veya kurutulduğunda zehirlemeyeceği yönündeki inanışlar yanlıştır.

Zehirli ve zehirsiz mantarların ayırt edilmesi ancak uzmanların mikroskop altında yapabileceği bir iştir. Kişilerin kendi tecrübeleri ve kulaktan dolma bilgiler ile bunun yapılması imkânsızdır.

Zehirlenme belirtileri mantarda bulunan zehrin niteliğine göre değişir. Belirtiler, bazı mantar türlerinin yenmesini takiben 2 saat sonra, bazı mantar türlerinin yenmesini müteakiben ise 6 saat sonra ortaya çıkabilir.

Mantar yenmesini takiben 2 saat gibi kısa bir sürede zehirlenme belirtilerine sebep olan mantarların yenmesi durumunda:

Sersemlik,

Uykuya meyil,

Tansiyon düşüklüğü,

Bulanık görme,

Yüz ve boyunda kızarma,

Nabızda artış,

Ağızda metal tadı,

Bulantı ve kusma ile

Terleme görülebilir.

Mantarda bulunan zehirli maddenin özelliğine göre, yendikten 6 saat sonra gelişebilen zehirlenme belirtileri ise:

Bulantı,

Kusma,

İshal,

Ateş,

Nabız artışı,

Karın ağrısı ile

Daha sonra karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organların bozukluklarına bağlı belirtiler şeklindedir.

Sonuç olarak koma ve ölüm söz konusu olabilmektedir.

Mantar tüketiminden sonra bu belirtilerden bir ya da birkaçı görüldüyse en kısa sürede sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Tanı ve tedavisi zor ve pahalı olan, tedavi sonucunda her zaman arzu edilen düzeyde iyileşme sağlanamayan mantar zehirlenmelerinden korunabilmek için, yabani mantarlardan tümüyle uzak durulması gerekmektedir.

Mantar yenecekse mutlaka kültür mantarları tercih edilmeli ve bol su ile iyice yıkanarak pişirdikten sonra tüketilmelidir. Satın alacağınız mantarın ambalajlı olmasına ve etiketinde üretim yeri, üretim tarihi, üretim izni gibi bilgilerin yer almasına dikkat edilmelidir.
 

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler