Sünnet olmayı destekleyenler, sünnetin bir çok hastalığı önlediği, HIV ve cinsel yolla bulaşan diğer hastalıkların riskini düşürdüğünü belirtirken, karşı olanlar, işlemin etik olmadığına ve erkekler için geri dönüşü olmayan cinsel fonksiyon bozukluğuna neden olabileceğine dikkat çekiyor.
Los Angeles Times gazetesi, sünnete karşı farklı görüşlere yer verdiği geniş haberinde, tarihçilerin sünnetin tarihinin antik Mısır'a dayandırdığına dikkat çekerek, daha sonra hijyen, din, kültürel normlar ve değerler gibi nedenlerle kaldırıldığını belirtiyor.
Haberde, birçok medikal derneğin sünnetle ilgili henüz bir tutum belirlemediği ancak, Amerikan Pediatri Akademisi'nin sünnetin hem riskli hem de yararlı olduğunu ve ailelere kararlarını verirken tüm bilgilerin verilmesi gerektiğini ifade ettiğine dikkat çekiyor.
Sünneti isteyenlerin, sünnetin sağlığı ve hijyeni desteklediğini söylediğini, sünnete karşı olanların ise, sakatlanma riskine dikkat çetikleri ifade ediliyor.
Ayrıca, karşı olanların sünnetin sağlık açısından gerekli ve etik olmadığı ve erkekler için geri dönüşü olmayan cinsel fonksiyon bozukluğu gibi hasarlara neden olabileceğine dikkat çekerek bunun bir insan hakkı sorunu olduğunu savunuyor.
Sünnet karşıtları, hangi nedenle olursa olsun hiç kimsenin bir başka insanın vücudundan bir parçayı kesmeye hakkı olmadığını, ancak çocuğun sağlığı ya da hayatını kurtarmak için bu tedavinin düşünülebileceğini öne sürüyor.