Yaz aylarının gelmesiyle birlikte aileler, sünnetlik çağındaki çocukları için harekete geçerken, Özel Gözde İzmir Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Ersin Konyalıoğlu, sünnette yapılmaması gerekenler hakkında önemli uyarılarda bulundu. Sünnetin sanıldığı gibi basit bir işlem olmadığına dikkat çeken Op. Dr. Konyalıoğlu, aksine sünnetin, çocuğun tüm hayatını etkileyecek önemli bir cerrahi müdahale olduğunu dile getirdi.
UZMAN DOKTORA BAŞVURUN
Sünnetin, ciddiyetle ve hastane ortamında uzman doktorlar tarafından yapılması gerektiğini belirten Konyalıoğlu, “Anadolu'nun bazı bölgelerinde hala devam etse de artık günümüzde ‘sünnetçi’ diye bir kavram kalmadı. Resmi olarak da yasaklandı. Her ne kadar hastane ortamında pratisyen hekimler de sünnet yapabilse, sünneti asıl yapması gerekenler üroloji uzmanları ya da çocuk cerrahlarıdır. Çocuklarını sünnet ettirmek isteyen ailelerin buna önemle dikkat etmeleri gerekir” diye konuştu.
ENFEKSİYON SORUNU
Yanlış yapılan sünnetin, hem çocuk hem de ailesi açısından büyük sorunlara yol açabileceğini vurgulayan Op. Dr. Ersin Konyalıoğlu, hastane dışında yapılan operasyonlarda enfeksiyon sorununun sık sık gündeme geldiğini hatırlattı. Enfeksiyon sürecinin uzamasının aileye de yansıdığını ve ailenin sıkıntılı bir döneme girdiğini aktaran Konyalıoğlu, bu durumda çocuğun gelecekteki yaşamını olumsuz etkileyecek kalıcı hasarlar oluşmasının da söz
konusu olabileceğini dile getirdi.
CİNSEL HAYATI ETKİLİYOR
Sünnetin aynı zamanda plastik bir operasyon olduğunu ifade ederek estetik boyutuna da dikkat çeken Konyalıoğlu, yanlış sünnetin hem duygusal, hem de fiziksel hasarlara yol açtığının altını çizerek sözlerine şöyle devam etti: “Penis dokusunun kesilmesi, idrar yolunun zarar görmesi gibi çok daha ciddi sorunlarla karşılaşılabilir. Bu durumda acilen üroloji uzmanına başvurulması gerekir. Bu tür işlemlerde genellikle cerrahi operasyonlar yapılır. Sünnet hataları, hem cinsel sorunlara hem de üreme ve idrar yapmayla ilgili birtakım problemlere yol açar.”
Yanlış yapılan sünnetin ilerleyen yaşlarda cinsel problemlere de yol açabileceğini hatırlatan Op. Dr. Ersin Konyalıoğlu, “Derinin kısa bırakılması ya da sünnet esnasında cinsel organın başına zarar verilmesi durumlarında çocuğun erişkinlik döneminde yaşayacağı cinsel hayatı da olumsuz etkilenir. İleride ereksiyon sorunuyla karşılaşılabilir” dedi.
3 - 6 YAŞ ARASI TAVSİYE EDİLMİYOR
3-6 yaş arasındaki çocukların sünnet yapılmasının çocuk psikiyatristleri tarafından da tavsiye edilmediğini ifade eden Konyalıoğlu şunları söyledi: “Çocukta travmatik bir durum oluşmaması için 3-6 yaş arasındaki çocuklara sünnet yapılmasını önermiyoruz. Sünnet öncesinde çocuklara maske anestezi uyguluyoruz. Bu genel narkoz değildir. Çocuğumuz kendi evinde uyuduğu gibi 15 dakikalık bir uykuya dalıyor. 6 ayın altındaki bebeklere ise lokal anestezi uyguluyoruz. 6 ayın altındaki bebeklerin sinirleri ve damarları tam gelişmediği için ağrısız ve daha büyük yaştakiler gibi kanamaları olmuyor. Bu da avantaj sayılabilir.”