Periton Diyaliz

Karın boşluğuna yerleştirilen ince slikon tüp aracılığıyla uygulanan diyaliz metodudur.Böbrek yetmezliği olan hastalarda bir tedavi yöntemidir.

Kronik (kalıcı) periton diyalizi hayat boyunca devam eder. Bu da iki şekilde uygulanır:

1-SAPD(sürekli ayaktan Periton Diyalizi
2-APD(Aletli Periton Diyalizi)

SAPD : Hastanın vücut yapısına göre çocuklarda 100-1000ml yetişkin insanlarda 2000-2500ml kadar özel periton diyaliz solüsyonu karın boşluğuna verilir.Vücuda verilen solüsyon 4-6 saat kadar karın boşluğunda kaldıktan sonra yeni solüsyonla değiştirilir.

Bu zaman süresince kanda bulunan Üre,Kreatinin gibi atık maddeler ve vücutta bulunan fazla sıvı, diyaliz solüsyonuna geçer. Karın boşluğuna diyaliz sıvısının verilmesi ve boşaltılması, yer çekimi ile gerçekleştirilir Bu işleme "Diyaliz Torba Değiştirme işlemi" denir.Diyaliz işlemi hasta tarafından günde 4-5 kez yapılır.

APD : Evde makina aracılığı ile uygulanan periton diyalizi işlemine APD denir. Bu tedavi biçiminde, hasta yatmadan önce set ve solüsyon torbalarını periton diyaliz makinasina yerleştirir ve makinasını önerildiği şekilde programlar. Kişi uyurken gece boyunca (8-10 saat),makina karın boşluğuna diyaliz sıvısını verir ,bekletir ve boşaltır. Kişinin durumuna göre tedavide değişiklik yapılabilir
 

 

Periton Diyaliz ile ilgili sağlık konuları

Sağlık Terimlerinde Ara