Uzm.Dr. Faruk Akçay
Şikâyetleriniz dispepsi ile uyumlu. Yaşınız kaç? Kronik hastalığınız (hipertansiyon, diabet gibi) var mı?
Dispepsi, üst karın bölgesinde müzmin veya tekrarlayıcı ağrı ya da rahatsızlık hissi ile karakterizedir. Rahatsızlık hissinden dolgunluk ve erken doyma kastedilmektedir. Bu belirtilere şişkinlik, geyirme ve bulantı eşlik edebilir.
Dispepsi toplumda çok yaygındır. Hem erkeklerde hem de kadınlarda görülür, her dört kişiden birisinde dispepsi vardır. Çok defa yaşam biçimi faktörlerine bağlıdır. Örneğin sigara ve diyetle ilgili alışkanlıklar bunlardan bir kaçıdır. Ancak dispepsiye neden olabilecek çok ciddi hastalıklar da vardır. Mide kanseri, peptik ülser ve bazı ilaçlar örnek verilebilir. Şayet altta yatan ciddi bir hastalıktan şüphelenilmiyorsa daha fazla inceleme yapmadan tedavi başlanabilir. Dispepsi için incelenen hastalarda ciddi bir sebep bulunamaz ise buna Fonksiyonel Dispepsi adı verilir.
Dispepside alarm belirtiler var ise inceleme yapılmalıdır. Bu belirtiler kansızlık (anemi), kilo kaybı, iştahsızlık, belirtilerin son anda ortaya çıkması ve ilerleyici tipte olması, ağızdan kusmakla kan veya kahve telvesi gibi sıvı gelmesi (hematemez) ya da siyah katran gibi pis kokulu büyük abdest etme (melena) ,yutma güçlüğüdür.
Dispepsi İncelemeleri:
55 yaş altında alarm belirtiler yok ise ve dispepsi yeni başlamışsa doğrudan tedavi ediebilir. 55 yaş üzerinde yakınmaları yeni başlamışsa veya alarm belirtileri varsa derhal Endoskopi yapılmalıdır. Endoskopide dispepsiye yol açabilecek kanser, ülser ve diğer nedenler saptanacaktır.55 yaş altı hastalarda Helikobakter Pilori enfeksiyonu araştırılmalı ve saptanırsa tedavi edilmelidir.
Dispepsi Nasıl Tedavi Edilir?
Dokunan yiyecekleri yemeyiniz. Azar azar sık sık yemek yiyiniz. Kendiliğinizden ağrı kesici, romatizma ilaçları ve aspirin kullanmayınız.
Yaşamınızdaki stresten kurtulun. İçiyorsanız artık sigara içmeyin. Kahve ve çay tüketimini azaltınız Çok yağlı gıdalardan uzak durunuz
Fazla kilolarınızdan kurtulunuz.