Çağın Hastalığı Reflüye Laparaskopik Veda!

Mide asidinin yemek borusuna ve boğaza gelmesiyle oluşan reflü, son yılların en yaygın hastalıkları arasında yer alıyor.

Çağın hastalıklarından biri olan reflü günümüzde laparaskopik cerrahi yöntemle bir saat süren operasyonla tedavi edilebiliyor. Hastalar, bir gün sonra evine, bir hafta sonra da günlük yaşama dönüyor.

Medical Park Bahçelievler Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Erşan Aygün; çağın hastalığı reflüyle ilgili en çok akıllara takılan 20 soruyu cevapladı:

1- Reflü nedir?

Reflü, mide içeriğinin yemek borusuna kaçmasıdır.

2- Reflü bir hastalık mıdır?

Normalde her kişide gün içerisinde zaman zaman mide içeriği yemek borusuna kısa süreli olarak kaçar. Bu bir hastalık değildir. Ama kaçış sıklığı fazla ve uzun süreli olursa yemek borusunu tahriş ederek kişide şikâyetlere neden olmaya başlar. Reflü artık hastalık haline gelmiş demektir.

3- Reflüye neden olan kaç tür hastalık vardır?

Birçok neden reflüye yol açabilir. En sık neden yemek borusunun mideyle birleştiği yerde bulunan ve mide içeriğinin yemek borusuna kaçmasını engelleyen kapağın bozulması ve genişlemesidir. Gebelik, hamilelik, obezite (kilo fazlalığı), karın içi basıncını artıran her türlü durumlar reflüye yol açabilir.

4- Belirtileri nelerdir?

En sık belirti göğüs kafesinin arkasında yanmanın hissedilmesidir. Ağza gıdaların gelmesi, özellikle sabahları ağızda acı bir tat olması ,yutma güçlüğü ve lokmanın boğazda tıkandığı hissi diğer sık belirtilerdendir.

5- Reflünün az bilinen belirtileri hangileridir?

Astıma benzer şekilde kuru öksürük ataklarının olması, özellikle sabahları daha belirgin olmak üzere ses kısıklığının varlığı, zorlu ve sıkıntılı nefes alıp verme, sık akciğer ve orta kulak iltihaplanması görülmesi, diş çürükleri.  

6- Reflü en çok hangi hastalıklarla karıştırılır?

Kalp hastalığı, mide ülseri, gastrit, safra kesesi taşı, yemek borusu iltihabı, yemek borusu kanseri, yemek borusunda spazm olması.  

7- Reflü, farenjit ve benzeri sağlık sorunlarına neden olur mu?

Kesinlikle olabilir.

8- Hamilerde ve anne karnındaki bebekte reflü görülür mü?

Görülebilir.

9- Reflü hastalarının uzak durmaları gereken besinler hangileridir?

Kahve, çikolata, alkol, yağlı ve kızartılmış yiyecekler, domates ve meyve suları, soğan ve sarımsak, acılı yemekler ve kafein içeren içecekler.

10- Kişide mide şikâyeti olmadan, reflü meydana gelebilir mi?

Gelişebilir.

11. Reflüyü sadece diyet yaparak yenmek mümkün mü?

Beslenme alışkanlığını değiştirmek reflü meydana gelmesini azaltabilir ancak tamamen engellemez.

12. Zayıflamak reflüye iyi gelir mi?

Kilo fazlası olanların zayıflaması kesinlikle reflüyü azaltır.

13. Sigara ve alkol reflü yapar mı?

Kesinlikle reflüyü artırırlar.

14. Reflü kansere yol açabilir mi?

Uzun dönemde maalesef yemek borusu kanserine yol açabilir.

15. Reflünün ilaçla tedavisi mümkün mü?

İlaçlar reflü oluşmasını engelleyemez ancak reflüye bağlı olarak meydana gelen şikâyetleri ve olumsuzlukları düzeltirler. Devamlı kullanılmaları gerekir. İlaç bırakılırsa büyük oranda şikâyetler tekrar başlar.

16. Bu hastalığa yakalanan herkese ameliyat gerekli mi? Laparoskopik cerrahi her reflü hastasına uygulanabilir mi?

Herkesin ameliyat olması gerekmeyebilir. Ancak ilaç kullanıyor olmasına rağmen şikâyetleri geçmeyenler, uzun süre ilaç kullanmak istemeyenler, düzensiz ilaç kullananlar, yemek borusunun alt bölgesinde kanser gelişmesine yol açan değişiklikler bulunanlar ve genç olanlara öncelikli olarak ameliyat önerilmektedir. Laparaskopik cerrahi hemen hemen bütün reflü hastalarına uygulanabilir.

17. Hangi durumlarda laparaskopik cerrahi önerilir?

Reflüsü olan her hastada cerrahi tedavi şart değildir. Sürekli ilaç içmek zorunda kalanlar, ilacı kestiğinde şikâyeti tekrarlayanlar, ilaca rağmen yemek borusundaki yaraları geçmeyenler, yemek borusunda ileri safhada hücresel değişiklik gelişenler ve özellikle genç yaş grubunda olanlara laparoskopik cerrahi önerilir. Reflü hastalarının yaklaşık yüzde20`sinde cerrahi tedaviye ihtiyaç duyulur.

18- Laparoskopik cerrahi ne kadar sürer ve hasta günlük yaşamına ne zaman döner?

Laparoskopik reflü ameliyatı yaklaşık olarak 60–90 dakika sürer. Hastanede 1 gün kalması yeterlidir. Günlük yaşama en geç bir hafta içerisinde dönebilir.

19- ‘Reflü ameliyatlarının tekrarlanması gerekir’ inanışı doğru mudur?

Doğru değildir. Reflü nedeniyle tekrar ameliyat çok az hastaya gerekebilir.

20- Ameliyattan sonra ömür boyu diyet gerekli midir?

Hayır, ameliyattan sonra ömür boyu diyet gerekmez. Hasta 15–20 gün sonra her istediğini yiyebilir.

İlgili Sağlık Konuları