İdrar Yolları İltihabım Böbreklerime Sıçradı ve Eritrositim Yüksek, Ne Yapabilirim?

Sayın hocam 10 senedir idrar yollarından tedavi görüyorum. İltihap böbreğime sıçradı. 1 senedir şimdi iyim ama eritrositim 300 ne yapabilirim? Koruyucu ilaç kullanıyorum, iltihabım yok, 11 yaşındayım, teşekkürler.

Uzm.Dr. Orhan Coşkun

İdrar yolu enfeksiyonlarında hastanın sık sık idrara gitme isteği, idrar yaparken yanma ve tam boşalamama hissi olması, üşüme -titreme, ateş yüksekliği vb şikâyetlere neden olur. Yapılan kan tetkiklerinde kanda lökosit yüksekliği, idrarda lökosit ve bakteri, ayrıca eritrosit görülebilir. Hangi bakterinin enfeksiyona neden olduğunun ve hangi ilaçlara duyarlı olduğunun anlaşılması için idrarın kültür ve antibiyogramı yapılır. İdrar kültürü enfeksiyon tanısı için yapılan testtir. Çocuklarda sık idrar yolu enfeksiyonu olması durumunda böbrek ve idrar yollarında bir anomali (Vezikoüretral reflü gibi) olup olmadığının araştırılması gereklidir. Hiç bir şikâyet olmadan idrarda bakterive lökosit görülmesi (asemptomatik bakteriüri) hamilelerde, çocuklarda ve üriner girişim yapılacak hastalarda tedavi edilmesi gerekir.

Normal idrarda eritrosit olmaz. İdrarda kan gelmesinin birçok nedeni olabilir. Beraberinde ağrı, sancı, idrar yaparken yanma, sık sık idrara gitme gibi şikâyetlerin var mı yoksa sadece ağrısız kan gelmesi mi? Bir çocuk doktoru veya Ürolog tarafından şikâyetlerinde göz önüne alınarak muayene yapılması gerekli. İdrarda eritrosit kum dökme, taş düşürme, üriner sistem enfeksiyonları (sistit gibi), tümörler, tüberküloz, bazı böbrek hastalıkları neden olur. Ayrıca başka hastalıklar ve ilaçlarda idrar rengini boyayarak kan gibi gözükmesine neden olabilir. Özellikle glomerulonefritlerin araştırılması gerekir. İdrar tahlili, kan tetkikleri, duruma göre ultrasonografi ile hatta sistoskopi (idrar yollarının kamera ile görüntülenmesi) ve gerekirse böbrek biyopsisi yapılarak ile tanınız konulabilir. Geçmiş olsun.

İlgili Soru Kategorileri

Sağlık Soruları Kategorileri