Göğüsümün Altında Hafif Bir Şişlik Var Ne Olabilir?

Sayın İlgili, 3 senedir sol göğüs altımda hafif bir şişlik ve zaman zaman batıcı bir ağrı var. Yüzükoyun yatamıyorum batıyor. Çeşitli Doktorlara hatta Profesöre göründüm. Ultrason çekildi. Hiçbir şey gözükmedi. Ama ağrı ve hassasiyet devam ediyor. Yapılan tetkiklerimde Sedimasyon yüksek çıkıyor. 1 saatte 45. Gerek Dalak gerek Karaciğer hepsi bakıldı. Hiçbir şey olmadığı sadece Karaciğerde yağlanma olduğu söylendi. Ama hassasiyetim daha çok sol tarafta bazen de aynı hizada sağ tarafta oluyor. Acaba ne olabilir? MR çektirirsim sonuç alabilir miyim? İlginize teşekkür ederim. Saygılarımla.

Dr. Hastane.Com.Tr Doktoru Hastane.com.tr

Vücudunuzun herhangi bir bölgesinde gözünüze ilişen ya da dokunduğunuz anda farkettiğiniz fazlalıklar bir anda sizi dehşete düşürebilir. O fazlalıkları kanserli hücrelerin oluşturduğunu düşünebilirsiniz. Kanser korkusu yüzünden her fırsatta vücudunuzda yumru araştırması yapabilirsiniz.

Belirtileri Tanıyın

Aslında vücutta neden belirdikleri bilinmeyen şişlik ve yumrulardan korkmakta haklısınız, ama bu fazlalıkların hepsinin kanser habercisi olduklarını düşünmek yanlış. Glamour Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmada vücuttaki fazlalıkların ne zaman tehlike habercisi olabilecekleri açıklandı. Vücudunuzda birdenbire beliren fazlalıkları önce çok iyi tanımalısınız. Bunların özelliklerini bilmeli ve uğradıkları değişimleri dikkatle izlemelisiniz. Uzmanlar deri altında beliren şişkinliklerin çoğu zaman habis urlar olmadıklarını belirtiyorlar. Ancak her şeye rağmen doktor kontrolünden geçmek gerekiyor.

Derideki Kabartı ve Lekeler

Vücudunuzda koyu renkli ve değişik şekiller alan kabartılar gördüğünüz zaman endişelenmekte haklı olabilirsiniz. Deri kanserinin ‘‘melanoma’’ adıyla bilinen türü en tehlikeli olanıdır. ‘‘Karsinoma’’ adıyla bilinen bir başka deri kanseri türü ise melanoma gibi tehlikeli olmamakla birlikte tedavi edilmezse vücudun başka bölgelerine yayılabilir. Bu nedenle vücudunuzdaki benlerin birden büyümeye başlamaları, renk ve şekil değiştirmeleri, tehlike habercisidir. Böyle durumlarda hemen doktora başvurmalısınız.

Yumuşak Lipomalar

Koltuk altları, omuzlar ve sırtta görülen yumuşak yumrulara ‘lipoma’ adı veriliyor. Bunlar aslında yağ birikintileridir. Lipomalar bir inci tanesi kadar küçük ya da bir portakal kadar büyük olabilirler. Bunların alınmasına gerek yoktur. Lipomaların neden ortaya çıktıkları henüz bilinmiyor.

Tehlikeli Benler

Asimetri:

Kanserli ben, bir kenarından ikiye bölünmüş gibi görünüyor.

Renk:

Benin rengi yer yer kahverengi, siyah ve açık kahverengi.

Göğüste Şişlik

Genç kadınların göğüslerinde beliren yumruların büyük bir çoğunluğu kötü huylu değildir. İyi huylu yumruların da türleri var.

1. Kistler:

Sıvı dolu torbacıklar. Bunlar sertlikleriyle dikkat çekerler. Kistler bir gecede de oluşabilirler ve dokunduğunuz zaman acı verir.

2. Fibradenomalar:

Bu türler, başka dokuların hücrelerinin yanlış yerlerde birikmesinden kaynaklanır. Bunlar sanki minik lastik toplar gibidir. Parmağınızı değdirdiğiniz zaman hareket ederler. Bu yumruların sadece yüzde 1’inin kansere neden olduğu ileri sürülüyor.

Eğer ailede göğüs kanserine yakalanmış kişiler yoksa yumruda büyüme görülmüyorsa ve şekli değişmiyorsa, bunların alınması gerekmez.

Küpenizi takarken parmağınız kulağınızın arkasına değer ve orada bir kabarıklığın bulunduğunu farkedersiniz. Bu minik yumrunun kanser habercisi olduğunu düşünebilirsiniz. Oysa gerçekte lenf bezlerinde şişme olmuştur. Eğer şişkinlik iki haftadan fazla sürerse ve büyümeye başlarsa doktora başvurmalısınız. Boyunda, koltuk altlarında göğüste, karında ve hatta bacak arasında bu tür şişkinliklere rastlayabilirsiniz. Lenf bezlerindeki şişmeler, vücudun bağışıklık sisteminin bir enfeksiyona karşı savaş açtığını belirler. Altı hafta içinde durum normale dönmezse o zaman lenfoma kanseri araştırması yapılmalı.

İlgili Soru Kategorileri

Sağlık Soruları Kategorileri