Bebeklerde Bıngıldağın Erken Kapanmamasının ve Biberonla Yemek Vermenin Sakıncası Var mıdır?

Bebeklerde bıngıldağın erken kapanmasının sakıncaları nelerdir? Ek besinlere başlandığı zaman bebek kaşıkla yemiyorsa onları biberonla vermenin sakıncası var mıdır? Teşekkürler.

Dr. Hastane.Com.Tr Doktoru Hastane.com.tr

Her bebek kafasının üst kısmında yumuşak bir bölümle (bıngıldak) doğar. Bu, doğum esnasında bebeğin oldukça dar olan doğum kanalından kolayca geçmesini sağlar. Bu şekilde bebeğin başı bu kanaldan kolayca geçebilir. Kafatası kemikleri birbirine iyice yapışık bir bebek başının böyle bir kanaldan geçmesi mümkün değildir. Dolayısıyla, bebeğin kafasının üst tarafında, dört parça kafatası kemiğinin henüz birbirine birleşmediği yumuşak bir kesim (bıngıldak) vardır. Bıngıldak büyüklüğü çok değişiktir. Genellikle en geniş bıngıldak, en geç kapanandır.

Bazı bebeklerde kafatası kemikleri doğumdan dokuz ay sonra birleşir. Bazılarında ise bu süreç iki yılda tamamlanır. Ortalama 12 ila 18 ay arasındadır. Yeni anne babalar bu yumuşak kesimden çok endişelidirler. Bazı anneler, bebeğin beynine zarar vereceği korkusu ile bu bölgeyi yıkamaktan çekinirler. Aslında, bebeğin beyni normal bir şekilde yıkamaya karşı koruyucu bir zar ile bu bölgede korunma altına alınmıştır. Bu koruyucu zar bir keten kumaş kadar sağlamdır.

Bebeğin başına yavaşça dokunmak ya da yıkamak bu yüzden anne babalar için hiç de o kadar korkutucu olmamalıdır. Bazen bu yumuşak bölgede bir nabız atışı hissedebilirsiniz. Bu endişelenecek bir şey değildir. Bununla beraber, eğer bir şişlik ya da çökme fark ederseniz, özellikle bebeğinizin normalden farklı davranışları olduğu durumlarda, hemen aile doktorunuzu ya da herhangi bir çocuk doktorunu aramalısınız.

Yenidoğan ve süt çocuklarında ön fontanel 12-15. aylarda kapanır (Daha erken olabildiği gibi 18. aya kadar da uzayabilir). Diğer fontaneller ise daha erken kapanırlar. Bu yaş grubu çocuklarda ön fontanelin ve suturaların genişliğinin değerlendirilmesi son derece önemlidir. Nadir olarak doğumda fontanel kapalı olabilir, bu durumda suturaların açıklığı ve baş büyümesi dikkatle takip edilmelidir. Bebeğinizi ek besinlere alıştırmada biberon tercih etmek sakıncalıdır, çünkü bebeğiniz ileride pütürlü ve lokmalı yiyecekleri yerken zorluk çeker, her şeyi blenderden geçirmemek gerekir. bebeğiniz daha da büyüdükçe bu seferde yeme problemleri başlar.

Bu tavsiyeler, genel bilgilerdir. Fakat unutmayınız ki, özel rahatsızlığınız için en iyi tavsiye, şikayetlerinizi dinleyen ve sizi muayene eden doktorunuzun tavsiyesidir.

İlgili Soru Kategorileri

Sağlık Soruları Kategorileri