Bebeğim Son Günlerde Süt Emdikten Sonra Kusuyor, Neden Acaba?

Bebeğimiz 3,5 aylık daha önce hiç kusmazdı son günlerde süt emdikten sonra kusuyor nedendir acaba üşüttü mü?

Dr. Hastane.Com.Tr Doktoru Hastane.com.tr

Kusma yeni doğanlarda ve erken süt çocukluğu döneminde fizyolojik olabileceği gibi birçok hastalığın da habercisi olan bir semptomdur. Kusmanın şekli, rengi, miktarı, içinde kan olup olmaması, yemeklerle ilişkisi, beraberinde ateş, ishal gibi başka bulguların olup olmaması önemlidir.

Yeni doğan döneminde mamalardan sonra bebeğin gazının çıkartılması sırasında az bir miktarda süt ağzından gelebilir. Yeni doğan veya süt çocuğunun yemek borusunun alt bölümündeki kas tabakasının henüz tam gelişmiş olmamasına ve başka bir takım gelişimsel faktörlere bağlı olarak bazı bebeklerde mamadan sonra kusma olabilir. Büyüme ve gelişmeyi etkilemediği, az miktarda olduğu sürece önemli değildir. Ancak kusma ile beraber kilo almada yavaşlama varsa mutlaka bir uzmanın görmesi gerekmektedir.

Yemek borusu ile mide arasında basıncın artmış olduğu bir bölge vardır, yeterli basıncın olmaması, mide açısında bozukluk veya mide barsak sisteminin itici dalgalarında bir eksiklik, mide fıtığı gibi durumlarda mide içeriği yemek borusuna çıkar. Bizim gastroözofageal reflü dediğimiz bu hadisede bebeğin kilo alması durabilir, uzun dönemde yemek borusunda mide asiditesinin yaptığı tahrişe bağlı olarak ufak yaralar oluşabilir, bu yaralardan belirgin kanama olabilir veya uzun dönemde gizli kanamaya bağlı olarak kansızlık ortaya çıkabilir.

Bu durumun bir başka tehlikesi de kusulan mamanın akciğere kaçması ve akciğer hastalıklarına neden olabilmesidir. Çocuk yaş grubunda tekrarlayan orta kulak iltihaplarının da çoğu gastroözofageal reflüye bağlıdır. Bu tip bebeklerde ilk yapılacak önlem bebeğin 450 eğimle yatırmak ve tıbbi tedavisi için uzmanına başvurmaktır. Kusmanın bir diğer nedeni aşırı beslemektir. Özellikle şişman bebeklerde kusma aşırı yemek verilmesine bağlı gelişebilir. Bebek öğürmeye başladıktan sonra yemesi için zorlanmamalıdır. Yenidoğan ve süt çocuklarında kalıtsal metabolik hastalıklarda veya doğumsal mide barsak sistemi anormalliklerinde de kusma görülebilir. Yenidoğan döneminde mide ile onikiparmak barsağı arasındaki kas tabakasının hipertrofisine bağlı olarak besinler mideden oniki parmak barsağına gidemez ve bebek beslendikten sonra sütü fışkırır tarzda kusar. İştah normaldir, bebek tekrar almak ister ve yine kusar. Hipertrofik pilor stenozu denen bu hastalığın tedavisi cerrahidir.

Kusma karın ağrısı ile beraberse yemek borusundaki iltihapla beraber midedeki gastrite de bağlı olabilir. Mide barsak hastalıklarının birçoğunda ailevi yatkınlıklar, genetik geçiş önemlidir. Çocuk yaş grubunda endoskopik girişimin kolaylıkla yapılmasından sonra karın ağrısından şikayet eden çocukların % 80’inde organik nedenler tespit edilmiştir. Helicobacter Pylori denen bir mikroba bağlı da gastrit ve kusma olabilir. Ancak bu mikrobun körlemesine tedavisi artık tüm dünyada yapılmamaktadır. Ciddi şikâyetler varsa hasta endoskopik olarak görülmelidir. Kusmanın rengi de önemlidir eğer sarı yeşil safralı bir kusma mevcut ise ve bebek gaz gaita çıkarmıyorsa barsak tıkanması olabilir. Kusma ishalle birlikte ise altta enfeksiyöz bir neden olabilir ve bebek ciddi ölçüde su kaybedebilir. Bebekler sıvı kayıplarına büyük çocuklardan ve erişkinlerden daha hassastırlar, bundan dolayı kaybedilen sıvı derhal yerine konulmalıdır.

Kusma ateşle birlikte ise menenjit, idrar yolu enfeksiyonu veya başka bir enfeksiyon hastalığının habercisi olabilir.

Süt, muhallebi gibi ek besinlere başlandığında kusması olan bir bebekte gıda alerjileri olabilir.

İnek sütü verilen bebeklerde inek sütünün içindeki proteinlere bağlı olarak kusma görülebilir. İnek sütü protein alerjisi dediğimiz bu durumda dışkıdan kan da gelebilir. İnek sütü protein alerjisi sadece inek sütü ile olmaz, bazen mamaların içinde bulunan süt proteinleri de bu alerjiye neden olabilir. Unlu gıdalara başladıktan sonra kusmalar başladı ise, beraberinde kötü kokulu, yağlı bir dışkılama varsa, kilo alımında duraklama mevcutsa altta glüten alerjisi denen Çölyak hastalığı olabilir. Herhangi bir travma sonrasında bebek uyukluyor ve kusuyorsa bu kafa içinde gelişen bir kanamaya bağlı olabilir. Sonuç olarak bebeğin kilo alması iyi ise, ateşsiz, keyifli, sadece beslenmeden sonra gaz çıkartırken yediği mamayı sızıntı tarzında çıkartıyorsa bu kusma fizyolojiktir, hiç bir şey yapmaya gerek yoktur. Ancak kusma sarı yeşil renkli, içi pürtüklü veya kanlı ise, beraberinde ateş, ishal varsa, sıvı kaybına neden olabilecek derecede ise mutlaka bir uzmana danışmak gereklidir. Bu tavsiyeler, genel bilgilerdir. Fakat unutmayınız ki, özel rahatsızlığınız için en iyi tavsiye, şikâyetlerinizi dinleyen ve sizi muayene eden doktorunuzun tavsiyesidir.

İlgili Soru Kategorileri

Sağlık Soruları Kategorileri