Haziran ayında Spastik Kolon hastası olduğum ortaya çıktı ve tedavisi Eylül ayına kadar devam etti. Fakat bu sorundan ve şişlikten kurtulamadım, gaz ve kabızlık sorunum çok. Eski ilaçlarımı kullanıyorum. (lovalec prozac, moltillum, asidopandı) Yemek düzenimde de farklılık oldu. Ne yapmamı önerirsiniz?
Dr. Hastane.Com.Tr Doktoru Hastane.com.tr
İBS, en sık rastlanan bağırsak hastalığıdır. Kramp tarzında ağrı, gaz, şişkinlik ve dışkılama bozukluğu ile karakterizedir. İBS'li bazı hastalarda zor veya birkaç gün süren katı dışkılama ile karakterize kabızlık vardır. Bazılarında sıklıkla acil dışkılama ihtiyacıyla birlikte cıvık dışkılama ile karakterize ishali vardır. Bazı hastalarda ise; hem kabızlık hem ishal olur. İBS'li bazı hastalarda acil dışkılama ihtiyacı ile birlikte kramp tarzında ağrıları vardır, fakat rahat dışkılayamaz. Yıllardan beri İBS'ye pek çok isim verilmiştir.'Kolitis', 'Mukuslu Kolit', 'Spastik Kolon', 'Spastik Bağırsak', 'Fonksiyonel Bağırsak Hastalığı'. Aslında bu terimlerin birçoğu yanlıştır.
İBS'nin sebebi bilinmiyor. Bu yüzden henüz tamamen iyileştirici bir tedavisi yoktur. Doktorlar onu fonksiyonel bir hastalık olarak adlandırılırlar. Çünkü bağırsakların muayene ve tetkiklerde hastalık belirtisi yoktur. İBS çok büyük rahatsızlık hissi ve sıkıntıya neden olur. Fakat, İBS'nin bağırsaklara sürekli bir zararı yoktur. Barsak kanamalarına yol açmaz, kanser gibi ciddi bir hastalığa yol açmaz. İBS sıklıkla ılımlı bir şekilde hastaları canından bezdirir. Onlar; sosyal olaylara girmemeye, işten ayrılmaya eğilimlidirler, kısa mesafelerde bile olsa seyahat etmekten korkarlar. Bununla birlikte İBS'li birçok hasta diyet, stresin düzeltilmesi ve bazı ilaçlarla semptomları kontrol altına alınabilir.