Merhaba, sol kaburga kemiğimin altında, yemek yedikten bir süre sonra, çok şiddetli bir sancı oluyor. Nefes alıp verdiğimde yavaşlama yaşıyorum. Bunun nedeni ne olabilir?
Uzm.Dr. Orhan Coşkun
Karın şişkinliği genellikle, bağırsakların çalışmalarında bozukluk (düzensizlik) olmasına bağlıdır ve bunun da en sık nedeni, İrritabl bağırsak Sendromu veya Spastik Kolon denilen durumdur. Bu kişilerde, bağırsak hareketlerinde düzensizlik vardır ve bunun sonucunda bağırsak çalışması bozulmuştur. Karnın sol üst kenarındaki bölgesinde gaz sıkışması oluşur ve böylece karın üst kısımlarında (özellikle sol üst kısımda) rahatsızlık, adale spazmı, şişkinlik, ağrı (bıçak saplanır tarzda) şikayetleri meydana gelir. Ayrıca çok yağlı gıda yendiğinde de mide boşalması gecikir ve kişiler şişkinlik ve rahatsızlık hissi duyabilirler. Yiyeceklerin hızlı ve iyi çiğnenmeden yenmesi, asitli içecekler, hareketsizlik de karında şişkinlik şikayetine neden olur. Divertikülit, inflamatuar bağırsak hastalığı denilen durumlar (Chron hastalığı gibi) ve bağırsak kanserlerinde de karında şişkinlik oluşur. Daha önce karın ameliyatı geçirmiş kişilerde oluşabilecek bağırsak yapışıklıkları da karında şişkinlik yapabilir. Yani gaz ve şişkinlik yakınmaları, basit hazımsızlık nedeniyle olabileceği gibi, enzim eksiklikleri, iltihaplanmalar, yapışıklık, kanser gibi değişik birçok rahatsızlıktan da meydana gelebilir. Bu nedenle, bu tip yakınması olanlar, eğer yakınmaları sürekliyse mutlaka bir doktora başvurmalı, tanı ve tedavilerinin doğru bir şekilde yapılması sağlanmalıdır. Yutulan havayı azaltmak için yemekleri küçük lokmalar halinde ve yavaş yavaş yemek gereklidir. Gaz yakınmaları diyet düzenlemesi ile geçmiyor ise antiasitler, sindirim enzimleri, karbon preperatları, bağırsak çalıştırıcı ilaçlar kullanılabilir. Bir iç hastalıkları veya gastroenteroloji hekimine başvurmanızı öneririm.
Geçmiş olsun.