Balıklar protein içeriği açısından zengindirler. Bu nedenle et grubu besinlerine dahildirler. Fakat bileşimleri koyun, dana gibi etlere benzemekle birlikte yağ türü, vitamin ve mineral açısından değişiklik gösterirler.
Balıklar karbonhidrat içermezler. Genelde birçok balığın protein miktarı yakın olmakla birlikte yağ içerikleri açısından büyük farklılık gösterirler. İçerdikleri proteinler elzem aminoasitlerin tamamını içerirler. Elzem amino asitler vücutta üretilemeyen, dışarıdan alınması gereken protein türleridir. Balıklardaki yağ miktarı ise türüne bağlı olmakla birlikte, aynı balık için mevsimsel koşullar, suyun tuz oranı, beslenme özelliklerine bağlıdır. Bu nedenle balıkların yağ içeriği geniş bir aralıktadır. Yani % 1-14 gibi orana sahiptir. Balıklardaki yağ türleri trigliserit ve uzun zincirli çoklu doymamış yağ asitleridir. Uzun zincirli çoklu doymamış yağ asitleri omega 3 ve omega 6 dır. Bunlar vücutta sentezlenemezler. Dışardan alınmaları gerekir. Bu nedenle bunlara elzem yağ asitleri denir. Balıklar, B grubu vitaminlerinden tiamin (B1), riboflavin (B2), niasin (B3), pridoksin (B6) ve B12 iyi kaynakları kabul edilir. Hatta yağda eriyen vitaminlerden de A ve D vitaminleri de balıklarda yüksek oranda bulunur. 100 gr balık yiyen biri A vitamini ihtiyacının % 10-15’ ni, D vitamini ihtiyacının % 50-200’ ünü, E vitamini ihtiyacının ise % 10-20’ sini karşılar. İyot ve selenyum gibi mineraller balıklarda diğer besinlere göre fazla miktarda görülür. Ancak demir, kalsiyum gibi mineraller düşük miktarda bulunur. Balığın içerdiği yağ asidi Omega 3’ ün vücutta yaptığı etkileri saymakla bitmez. Kalp damar hastalıkları, romatoid artirid, kanser, astım, alzheimer, bebeklerde retina ve beyin gelişiminde omega 3 etkin rol oynamaktadır. Gebelerde Omega 3