Diyetisyen Elif Erdin Yıldız alış verişte sebze ve meyve alırken nelere dikkat etmemiz gerektiğinden bahsediyor.
Alış veriş yaparken, öncelikle ürünün tazeliğine dikkat etmeliyiz. Ayrıca uygun koşullara olup olmadığına dikkat etmek gerekir. Bunun yanında etiket okuma alışkanlığına da özen göstermek gerekir.
Alış Verişte Sebzeler ve Meyveler İçin…
Günlük yemek için alınacaksa en olgun olanı alın. Daha sonraki günlerde tüketilecekse daha az olgununu alın.
Sebzeleri ihtiyacınız olduğu kadarını alın. Dolapta uzun süre bekletmeyin.
Ambalajlı ise ürün üzerindeki etiketi okuyun. Ambalajlı değilse ürün yanında bu bilgileri taşıyan poster ve broşürler olup olmadığına bakın. Yoksa eğer mağaza yöneticisi ile irtibata geçin.
Sebze ve meyve alırken her türlü vitaminden faydalanabilmek için çeşitliğe dikkat edin.
Çürümüş, solmuş, beklemiş sebze ve meyveleri almayın.
Aldığınız sebzeleri alışveriş arabasına zedelenmeyecek şekilde yerleştirin Hasarlar bozulmayı hızlandırır. Sebze ve meyveleri en üste yerleştirin.
Meyve kendi büyüklüğünün gösterdiğinden ağır olmalıdır. Avucunuzda kabaca tartın.
Meyvelerde Tazelik…
Armut: Sert kabuklu meyvedir. Toplandıktan sonra gittikçe olgunlaşır.
Elma: Sert, düzgün, temiz kabuklu ve güzel renkli olmalıdır. Çürük ya da çürük yerleri olanlardan sakının.
Erik: Tamamen renklenmiş meyvedir. Olgunlaşmışların ucu biraz yumuşak ve hafifçe ellendiğinde yumuşak hissi verir. Çatlamış veya buruşuk kabuklulardan sakının.
Greyfurt: Sert, ince kabuklu, renkli ve ağır olmalıdır. En iyi greyfurtlar düzgün, ince kabuklu ve her iki ucu düz olanlardır. Sivri uçlu veya kalın, derin delikli kabuklu olanlardan sakının.
Kivi: Olgun şeftali yumuşaklığında olmalıdır. Düzgün ve sağlam meyveleri seçin.
Muz: Dolgun, aynı biçimde ve istenilen olgunlukta olmalıdır. Lekelenmiş veya çürümüş kabuklulardan uzak durun.
Portakal: İnce kabuklu, sert, parlak renkli meyve olmalıdır. Yumuşaklık veya ucunda beyazımsı küf hissi verenlerden sakının.
Sebzelerde Tazelik…
Bamya: Küçük-orta tohumlu, koyu yeşil renkli ve lekesiz olmalıdır. Tohumlar hafif bir basınçla kolayca kopmalı veya çatlamalıdır.
Beyaz Lahana: Parlak beyaz saplı başlar ve parlak koyu yaprakları vardır. Kaygan ve kahve benekli olanlarından kaçının.
Brokoli: Seyrek olmayan, sıkıca kapalı salkımlar, koyu yeşil çiçeklerdir. Sarı çiçekli veya kalın odunsu saplılardan sakının.
Enginar: Yüzeyindeki kahve noktalar kaliteyi etkilemez.
Domates: Düzgün, iyi şekillenmiş ve sert (çok sert değil) olmalıdır.
Havuç: Sert, temiz, düzgün şekilli ve parlak turuncu-altın renkli. Başları hala birleşik olanlar en tazeleridir.
Taze fasulye: İnce, körpe, parlak ve lekesiz büyük taneli olmalıdır. Şişkin ve büyük taneli olan kartlardan kaçının.
Karnabahar: Sert, seyrek olmayan, kremsi beyaz çiçekler gövdeye sıkıca bağlı olmalıdır. Sarı bir renk ve yayılmış çiçekler fazla olgunlaşmaya işaret eder. Yaprakları körpe ve parlak yeşil olmalıdır.
Lahana: Sert ve ağır olmalıdır. Dış yapraklar güzel renkli ve lekesiz olmalıdır.
Mantar: Lekesiz, bozulma belirtileri veya yapışkan benekler olmayan mantarlar seçilmelidir.
Patates: Sert, düzgün, buruşmamış, çimlenmemiş, çatlamamış, çürümemiş, bozulmamış veya yeşillenmemiş (ışığa maruz kalmadan kaynaklanır) olmalıdır.
Pırasa: Temiz, gevrek, beyaz dipli ve taze görünümlü yeşil kısmı olmalıdır. Salata yeşillikleri: Körpe, koyu yeşil yapraklı olmalıdır. Kahve benekli sararmış yapraklar ve bozulmuş olmamalıdır.
Soğan: Yeşil soğanların üstü körpe ve parlak yeşil, kök kısmı temiz ve beyaz renkte olmalıdır. Filizlenmiş veya koyu lekelilerden sakınarak sert, kuru, parlak dış kabuklu soğanlar seçilmelidir.
Yeşil yapraklı sebzeler: Taze, yumuşak, lekesiz yapraklar olmalıdır. Kalın damarlı yapraklı demelerden kaçının.
Kereviz: Körpe, ser, yeşil saplar ile taze görünümlü yaprakları olmalıdır. Yumuşak, bükülebilen saplı kerevizlerden uzak durun.
Salatalık: Sert, koyu yeşil kabuklu, ince ve düzgün şekilli olmalıdır. Yumuşak ve sarı olanlar karttır.
Kaynak:
Amerikan Diyetisyenler Derneği / Besin ve Beslenme Rehberi
Diyetisyen Elif Erdin Yıldız