Eklem terimi yalnızca eklemi oluşturan kemikleri değil, onları saran kapsülleri, ayrıca bağları, kirişleri, kasları, yumuşak dokuları, keseleri vb de kapsar.
Dolayısıyla herhangi bir eklem ağrısı anatomik ve işlevsel özellikleri birbirinden farklı çeşitli yapılardan kaynaklanabilir.
Eklem ağrılarının nedenleri ve ortaya çıkış mekanizmaları çok değişik olabilir; travmalar (darbeler), enfeksiyonlar, bağışıklık sisteminden kaynaklanan süreçler, metabolizma bozuklukları ve tümörler bunlara Örnektir.
Gene de birçok durumda neden bulunamaz.
Eklem hastalıklarında değişik şiddette belirti ve işaretler görülür. Ağrı, sertlik, şişkinlik, kızarıklık ve hareket güçlüğü bunların baş Ucalarıdır.
Eklem ağrıları ciddi bir nedenden kaynaklanabileceği gibi bazen genel bir hastalık durumunun habercisi de olabilir. Bu açıdan doğru tanı konması büyük önem taşır.Hastanın muayenesinde eklem dikkatle incelenir ve elle yoklanır; olası şişkinlikler araştırılır; önemli eklemlerin hareketleri kontrol edilir. Daha sonra kan tahlilleri yapılarak kan hücreleri sayılır, sedimantasyon hızı saptanır, romatoit faktör araştırılır. İdrar tahlili de yararlıdır.