Akdeniz Anemisi İçin Neler Yapılabilir?
Kendim Akdeniz Anemisi taşıyıcısıyım. Oğlum 4 yaşında ve o da taşıyıcı. Biliyorum tedavi için bir şey yapılamıyor. Ama yine de sormak isterim oğluma yan tedavi olarak ne yapılabilir? Belirli zamanlarda yüzü sararıyor ve iştahı çok iyi değil. Kan sayımını hangi sıklıkta yaptırmalıyım? Bir de zaman zaman nükseden besin alerjisi var. Yüzünde, özellikle alın kısmında küçük sivilceler şeklinde ve isiliğe benziyor. Abur cuburu çok yediği zaman ortaya çıkıyor ama hangi besine karşı duyarlı olduğunu anlamak için ne yapabilirim? Bu sorun ileride başka hastalıklara neden olabilir mi? Şimdiden teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.
Dr. Hastane.Com.Tr Doktoru Hastane.com.tr
Akdeniz anemisi ya da tıptaki adıyla
Talasemi;
Akdeniz ülkelerindeki ırklarda görülen, doğacak çocuğa anne-babasından ”Beta Talasemi” geninin sirayetiyle kalıtımsal olarak geçen bir çeşit “kansızlık” hastalığıdır. Anemi (kansızlık) oluşmasına neden olan etmen, kanda alyuvarların yapısında yer alan “hemoglobin” maddesinin yapımındaki kusurdur.
Hastalığın esas olarak iki apayrı şekli vardır. Talasemi Major ve Talasemi Minör.
Talasemi Minör:
(Akdeniz anemisi Taşıyıcılığı) T. Minor, T.major’a göre çok daha hafif seyreder. Bireylerdeki tek bulgu sadece kansızlıktır. Kişiler sadece halsizlikten şikâyetçidirler. Hatta bazıları evlenme işlemlerinde yapılan (zorunlu) kan testine kadar hastalıklarını bilmez. Bu gruptaki hastalarda yapılan tahlilde, serum demir düzeyi normal veya artmıştır. En çok görülen kansızlık çeşidi olan ve bu hastalıkla en çok karıştırılan Demir Eksikliği Anemisi’nde ise demir azalmıştır. Tanı, “Hemoglobin Elektroforezi” ile konur. Bu hastalığın anlaşılmasında işe yarayan en önemli tahlil kıstaslarından biri olan HbA2 (kanda oksijenin taşınmasını sağlayan hemoglobin molekülünün küçük fraksiyonu) normal kişilerde %3,4 iken bu hastalıkta % 7 ye yükselmiştir; HbF ise hafif düzeyde (%2-6) artmıştır. T. Minor’ün esas önemi bu hastalığın evli çiftlerin her ikisinde de olmasında ortaya çıkar; çocuğun %25 T. Major (yani hastalığın esas ağır ve ölümcül seyreden cinsinden) olma riski mevcuttur. tedavide destekleyici tedavi yapılması yeterlidir.
Bu tavsiyeler, genel bilgilerdir. Fakat unutmayınız ki, özel rahatsızlığınız için en iyi tavsiye, şikâyetlerinizi dinleyen ve sizi muayene eden doktorunuzun tavsiyesidir.
İlgili Soru Kategorileri
Sağlık Soruları Kategorileri