Birinci Derece Yanıklarda;
Yanık bölgeyi (el, ayak, kol ve bacaklar) bir saat arayla soğuk suyla yıkamalıyız. Üzerine soğuk bir sargı koyunuz. Yanık bölgenin hava ile temasını kesmek için kalın bir sargı bezi ile (soğuk su ve soğuk pansuman uygulandıktan sonra) sıkıca sarınız. Eğer yanık geniş bir bölgeye yayılmış ise hava ile teması kesmek için temiz bir çarşaf veya havluyu kullanabilirsiniz.
İkinci ve Üçüncü Derece Ağır Yanıklarda;
Ortaya kabarcık çıkmış ise sakın patlatmayınız. Yanık bölgenin üzerini temiz ve soğuk bir pansumanla örttükten sonra sargı bezi ile dikkatlice sarınız. Ağır yanıklar tıbbi bakım gerektiren yanıklardır. Hasta en kısa sürede sağlık kuruluşunun acil servisine götürülmelidir.
Eğer yanık derine işlemiş ise; hastanın şoka girmemesi için ona tuz ve karbonatı eriterek içiriniz.
Kimyasal Yanıklarda;
Deriye yakıcı özelliği olan kimyasal bir maddenin temas etmesi halinde yapılacak olan ilk şey; kimyasal maddenin temas ettiği bölge bol suyla yıkanarak temizlenmelidir. Ondan sonra yanık bölgenin üzerine temiz ve soğuk bir pansuman koyup en yakın sağlık kuruluşuna götürünüz.
Eğer göze asidik bir madde bulaşmış ise, bir bardak suya bir çay kaşığı karbonatı karıştırıp bununla gözü iyice yıkayınız. Tek gözle ilgili bir sorun varsa kazazedenin başını, gözü aşağıya gelicek şekilde yan çeviriniz. Böylece diğer gözü kimyasal madde bulaşmaktan korumuş olursunuz. Yıkama işi bittince göz kapağının üzerine pansuman koyup en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir.