Verem Bulaşıcı Bir Hastalık mıdır?

Merhaba, bir arkadaşım babası yıllar önce verem olduğu için koruyucu verem tedavisi görüyor. Her gün ilaç içiyor. 2 ay sonra tedavisi bitiyormuş. Ayrıca günde 3-5 adet sigara içiyor. Bu kişiden verem başkasına bulaşır mı? Öpüşme veya diğer yollarla bulaşır mı?

Uzm.Dr. Faruk Akçay

Koruyucu tedavi gördüğüne göre bulaşıcı bir enfeksiyon yok. Tüberküloza yakalanma riski yüksek olduğu için proflaksi verilmiş olmalıdır. Yalnız burada babası yıllar önce verem tedavisi gördüğü için koruyucu tedavi verilmiş değildir. Evde tüberküloz tedavisi gören biri olabilir veya vücut bağışıklığı ile ilgili risk faktörü olabilir. Başka bir risk faktörü olmalı ki koruyucu tedavi önerilmiş  olsun.

Tüberkülozdan Nasıl Korunabiliriz?

Öncelikle hasta kişilerin teşhis edilip tedavi edilmesi gerekir. Çünkü kaynak onlardır. Bir hasta yılda ortalama 10 sağlam kişiye hastalığı bulaştırır. İkinci olarak hasta kişiden sağlam kişiye geçişin önlenmesi gerekir. Bunun için hastanın yaşadığı mekânın havalandırılması, negatif aspiratörlerle havanın temizlenmesi, ultraviyole ışınlama yapılması, hastanın maske kullanarak basil saçılmasının önlenmesi faydalı olabilir. Balgamında mikrop bulunan hastanın izolasyonuna artık pek başvurulmamaktadır. Üçüncü olarak sağlam kişilerin direncinin artırılması için aşılama yapılması gerekir. Eğer evde bir kişi tüberküloza yakalandı ise o hane halkı taranması ve gereken kişilere koruyucu tedavinin uygulanması gerekir.

Aşı Kimlere Yapılmalı?

Doğumu takiben ikinci ay sonunda ve ilkokula başlayan her çocuğa BCG aşısı denen tüberküloz aşısı yapılması gerekir. Aşı konusunda bazı çevrelerin akıl karıştırıcı yaklaşımları varsa da ülkemizin durumu göz önüne alındığında bu aşının mutlaka yapılması gerekir. Aşı hastalığı %100 önlemese de sıklığını azaltır ve ağır türlerinin ortaya çıkmasını önler.

Koruyucu İlaç Tedavisi Kimlere Uygulanmalıdır?

Balgamında mikrop saçan tüberküloz hastasıyla yakın teması olan her kişinin koruyucu ilaç tedavisi açısından uzman hekim tarafından değerlendirilmesi gerekir. Bundan başka önceden tüberküloz mikrobunu almış, aktif olarak hastalık geçirmemiş fakat tüberkülozun yeniden aktive olması için uygun koşullar taşıyan yani vücut direncini düşüren başka bir hastalığı olan (AIDS, lenfoma vb ) veya direnç düşürücü bir başka tedavi alan (kortizon kullanan) hastalarda koruyucu ilaç tedavisi gerekebilir.

Koruyucu İlaç Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Bu durumda kişi hasta değildir. Sadece mikrobu almıştır. Tedavi hastalığı iyileştirmek için değil hastalığı önlemek içindir. Bu nedenle genellikle tek ilaçla 6 ay müddetle uygulanır. Fakat kişinin durumuna ve temas olunan hastanın mikrop özelliklerine göre daha farklı rejimler de gerekebilir.

Okuldaki Çocuğun Koluna Tüberküloz Testi Yapılıp, Pozitif Çıkmış ise Tedavi Gerekir mi?

PPD veya tüberkülin deri testi dediğimiz uygulama tüberküloz mikrobuyla karşılaşıp karşılaşmama durumunu ortaya koymak için yapılır. Hastalığın olup olmadığını göstermez. Testin pozitif olması kişinin daha önce tüberküloz mikrobunu bir hastadan aldığını ve vücudunda tüberküloza karşı bir reaksiyon oluştuğunu gösterir. Ancak söz konusu kişi tüberküloz hastası olabilir de olmayabilir de. Bu nedenle pozitiflik tek başına tedavi gerektirmez.

Geçmiş olsun...

İlgili Soru Kategorileri

Sağlık Soruları Kategorileri