Tırnak Diplerim Patlıyor, Yerine Yeni Tırnak Geliyor. Ne Yapmalıyım?

Merhaba, benim sorunum tırnak diplerim arada bir patlamaya başladı ve ben patlayan bu tırnağın yüzeyindeki katmanı soyuyorum. Acaba bu bir hastalık mı? Değilse tırnak diplerim neden arada bir patlıyor? Sanki yeni bir tırnak çıkıyormuş gibi, alttan tırnak tekrar oluşuyor. Birde ben tırnaklarımı ve tırnak kenarlarındaki etleri koparıyorum acaba bundan olabilir mi?

Dr. Cüneyt Özüak

Tırnakta meydana gelen kalkmalardan şikayetçi olduğunuz takdirde bunun birkaç ihtimali olabileceğinin altını çizen uzmanlar, "Ya bir deri hastalığı olan sedefe yakalanmışsınız, ya da bir mantar hastalığı başlamış olabilir. Sebebi ne olursa olsun, yapmanız gereken ilk iş tırnaklarınızı kısaltmaktır. Daha sonra ellerinizi ve tırnaklarınızı uzama süresi boyunca, mümkün olduğu kadar kuru tutmaya çalışmalısınız. Eğer rahatsızlığınız mantarsa, bu hastalığa karşı kullanılacak pomatları sürmelisiniz. Şikayetiniz sedef hastalığı ise yine bu hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçlardan yararlanabilirsiniz" dedi. Ancak şikayetin tırnaklardaki yüzeyin pürüzsüz olmamasından kaynaklanması halinde, sorunun tırnağın uzaması sırasında meydana gelen travmalardan kaynaklanabileceğini belirten uzmanlar, "Travmalar, tırnaklarınızın şeklini kaybetmesine neden olabilir”

Bunun dışında ellerinizde mantar mikrobunun bulunmasından kaynaklanan deformasyon da meydana gelmiş olabilir. Eğer sorununuz travmalardan kaynaklanıyorsa, çok çeşitli çözümler bulunabilir. Bazen 25 yaşından itibaren tırnaklarınızda ince ince çizgilere rastlayabilirsiniz. Bu tamamen vücudunuzun ürettiği bir şey olabilir. Bu çizgiler tırnağınızın direncini kırar. Kırılmalarını engellemeniz için tırnaklarınızı kısa kesmelisiniz. Şekil bozukluğunu ise doktorunuzun uygulayacağı tedaviyle giderebilirsiniz" ifadelerini kullandı.

Tırnağın, çok fazla ojeli kalmasının ya da sigara içmenin de tırnaklar üzerinde sarartmak gibi olumsuz bir etkisi olabileceğini vurgulayan uzmanlar, "Bunun çok çirkin bir görüntü olduğunu düşünüyorsanız, yüzeysel bir temizleme uygulayabilirsiniz. Ayrıca tırnakları besleyici ürünlerden yararlanabileceğiniz gibi, ojenizin markasını da değiştirebilirsiniz. Bazen çocukluğumuzdan beri tırnaklarımızda beyaz beyaz lekelerle karşılaşırız. Bu vücudumuzda bulunan, saç ve tırnağımızın temelini oluşturan keratin hormonu gerektiği gibi çalışmıyor demektir. Sonradan meydana gelmiş olabilecek koyu renk beyaz lekeler ise manikür sırasında tırnakların çok fazla zarar görmesi ve mantar kapması nedeniyle oluşmuş olabilir. Travmatik olaylar sonucunda karşılaşabileceğimiz bu tırnak sorunu için sadece bir süre beklemek yeterli. Bütün bu sorunlarla baş etmenin en etkili yolu ise dışarıda yaptırsanız bile kendi manikür takımınızı kullanmanızdır" şeklinde sözlerini tamamladı

İlgili Soru Kategorileri

Sağlık Soruları Kategorileri