Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Berkant Özpolat, raynaud fenomeni hastalığının soğuk veya stresli bir uyaran neticesinde el ve ayak parmaklarında solukluk, morarma, kızarıklık ve üşüme ile kendini gösterdiğini söyledi.
Doç. Dr. Özpolat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son günlerde mevsimsel soğuklar nedeniyle, hastaneye başvuran hastalarda sıklıkla raynaud fenomeni hastalığı ile karşılaştıklarını kaydetti.
İlaç tedavisine cevap vermeyen ileri aşama raynaud hastalarında, video yardımlı torakoskopik sempatektomi (VTS) ameliyatlarını başarı ile uyguladıklarını, bu sayede hastanın ellerinde ısı artışının olduğunu ve şikayetlerinin büyük ölçüde azaldığını ifade eden Özpolat, şöyle konuştu:
"Raynaud fenomeni hastalığı, soğuk veya stresli bir uyaran neticesinde el ve ayak parmaklarında solukluk morarma, kızarıklık ve üşüme ile kendini gösteren bir klinik tablodur. Raynaud hastalığı damarların spazmı, kasılması sonucunda el ve ayak parmaklarının renginin değişmesi ve soğuk olması durumudur. Buna neden olan sempatik sistemin aktivasyonudur. Bu hastalarda soğuğa direnç düşüktür ve soğuk hastalığı tetikler. Hastalığın çeşitli aşamaları mevcuttur. Başlangıçta soğuğa bağlı el ve ayak parmakları beyaz ve mora çalan renk alırlar ve geçici uyuşmalar olur. Daha ileri seviyelerde dokularda yaralar görülebilir."
Bu hastalarda tedavide dikkat edilmesi gereken önemli konuların bulunduğunu belirten Doç. Dr. Özpolat, hastanın kışın eldiven, kalın çorap giymesi, soğuk su ile temastan kaçınması gerektiğini bildirdi.
Özpolat, hastaların, ayaklarını soğuk zemine basmamaları ve yaralanmalara karşı da dikkatli olmaları gerektiğini, belirterek, şunları anlattı:
"Raynaud hastaları kesinlikle sigara kullanmamalı ve içilen yerde bulunmamaları gerek. Hastalar, stresten uzak durmalıdır, bu durumun damar spazmını tetiklediği gözlemlenmiştir. Tansiyon ve migren ilacı kullanılacaksa mutlaka doktora danışılmalı. Çünkü bazı ilaçlar damar spazmını arttırabilir. Göğüs Cerrahisi Bölümünde bu tarz ameliyatlar tek delikli yöntemle 3,5 milimetrelik bir kamera kullanılarak yapılmaktadır. Gerek estetik kesisi, gerekse sonuçları ile hastaların tamamında memnuniyet verici olmaktadır." - Kırıkkale