Dr. Cüneyt Özüak
Akne yüz, sırt, göğüs, boyun, omuz gibi bölgelerde siyah noktalar, sivilceler bazen de kistler olarak görülen tıkanmış gözeneklere verilen addır. Akne en sık karşılaşılan cilt hastalığıdır. En sık ergenlik çağında görülmekle birlikte 20’li yaşlara ve hatta 40’lı yaşlara kadar devam edebilir. Ergenlik dönemindeki gençlerde % 80-90 oranında rastlanmaktadır.
Sık görülen bu hastalık estetik sorunlar yaratabilmekte bu da hastada psikolojik sorun ve stresler doğurabilmektedir. Akne zamanla, ilerleyen yaşlarla birlikte iyileşebilir. Yine de bunun olmasını beklemek gereksizdir. Çünkü tedavi edilmeyen akneler skar denilen kalıcı, ciddi izler bırakabilir.
Vücuttaki yağ bezleri çoğunlukla kıl köklerinin içindedir. Bu bezlerin, cilde açılan kanalları vardır. Bu kanallar tıkanırsa sivilceler meydana gelir. Kadınlarda ve erkeklerde bulunan erkeklik hormonları ergenlik çağında yükselerek derideki yağ bezelerini genişletir.
Yağ bezlerinden sebum denilen bir madde salgılanır. Yağ yapısında bir madde olan sebum cildi korur. Sebum kıl kökünden dışarıya çıkamadığı zaman birikir ve sivilce oluşumuna neden olur. Burada biriken bu madde ölü hücrelerin atılmasını engeller ve tıkanıklığa yol açar. Böylece bakterilerin üremesi için uygun ortam oluşur.
Bu bakterilerin çoğalmasıyla kızarıklık, şişlik ve ağrı oluşur. İltihap meydana gelir. Bu durumun uzun sürmesi sonucu sivilce patlar ve içeriği dışarı akar.
Akne - sivilce tedavisinin amaçlarının en başta geleni, kist ve nodüllerin ciltte iz bırakmasını önlemektir. Çünkü izler ortaya çıktıktan sonra cildi pürüzsüz bir hale getirmek büyük problem yaratmaktadır. Başka bir amaç ise bazen 10 yıldan çok daha uzun olabilen akneli olarak geçirdiğiniz süreyi kısaltmaktır.
Sivilce, ister hafif ister ciddi olsun dermatolog yardımıyla güvenli biçimde tedavi edilebilir. Ancak akne tiplerine ve ağırlık derecelerine göre farklı tedavi seçenekleri vardır. Ancak akne tedavisini bilinçli bir şekilde ve aksatmadan sürdürmeniz önem arz etmektedir.
Sivilce hafif, orta ve şiddetli olmak üzere derecelendirilirler. Tedaviler sivilcelerin derecesine ve tipine göre yapılır. Akne tedavisi uzun zaman takip ve uygulama gerektirebilen bir süreçtir. Sivilce tedavileri yeni sivilce oluşumuna yönelik tedbirler ve uygulamaları içermektedir. Bu yüzden düzelmeler zaman alır. Eğer akneler 2 ay içerisinde iyileşmeye başlamadıysa uygulanan akne tedavisinin tekrar değerlendirilmesi gerekir.