Sırt Ağrısı İçin Yapılan Tahlil Sonuçlarımı Değerlendirebilir misiniz?

Merhaba ben 20 yaşında bayanım. Doktora sırt ağrısı için gittim kan tahlili istediler sonuçları;

Hematoloji: HGB:11,6, HCT:34,0, RDW:15,1, RBC:3,82, EO%0,6. Biyokimya: Demir,32 Demir bağlama Kapasitesi:479 Hormon: Ferritin:4,75 çıktı bunların anlamı nedir? Cevaplarsanız sevinirim.

Uzm.Dr. Orhan Coşkun

Sizin bu değerlerinizde sırt ağrınızı açıklayacak bir tetkik yok. Lökosit değerini (WBC) belirtmemişsiniz onda yükseklik varsa enfeksiyonla ilişkili olabilir. Bu tetkikleriniz demir eksikliğine bağlı kansızlığınız mevcut ancak kanınız çok düşük değil. Demir kan yapımında ve vücutta kullanılan birçok enzimin yapısında kullanılan bir elementtir. Ferritin demir depolarını gösteren bir testtir ve demir eksikliğinde düzeyi düşer. Demir eksikliğinde önce ferritin düşer daha sonra kansızlık gelişir. Tedavideyse önce kansızlık düzelir sonra demir depoları dolar yani ferritin yükselir. Demir eksikliğine bağlı kansızlıkta halsizlik, çarpıntı, nefes darlığı, konsantrasyon bozukluğu, hiçbir şey yapmama isteği, üşüme gibi şikâyetler görülebilir. Demir eksikliği alım eksikliği, emilim problemleri veya kaybına bağlı (adet kanamaları, mide ülseri kanaması, idrar yollarından kanama, barsak tümörlerinin gizli kanaması, hemoroid kanaması gibi) olarak görülür. Fe eksikliği anemisi çocuklarda sıklıkla alım eksikliği ve genç bayanlarda mens kanamalarına bağlıdır. Erişkin erkeklerde ve menopoz dönemindeki kadınlarda Fe eksikliği anemisi saptanması durumunda eksikliğin araştırılması (endoskopi, kolonoskopi gibi tetkikleri ile kayıp nedeninin) gerekir. Sizinde bu eksiklik nedeninin araştırılması alım eksikliğimi? adet kanamalarının fazla olması, düzensizlik, hemoroid, mide-barsak şikayetleri ? Ve önce nedenin düzeltilmesi sonrasında da tedavi yapılması uygun olur. Kansızlığınıza bağlı halsizlik, çarpıntı konsantrasyon bozukluğu gibi şikâyetleriniz olabilir. Bir iç hastalıkları hekimine başvurmanızda fayda var. Sizin sadece ferritin değeriniz düşük olduğu için sadece ağızdan hap kullanmanız yeterli olacaktır. Demir ilacı yemeklerden 2 saat önce veya 2 saat sonra alınması gereklidir. Ayrıca süt, çay, kahve ve yoğurt gibi gıdalar demirin barsaklardan emiliminde bozukluk yapacağı için bu tür gıdalarla beraber alınmamalıdır. Demir ilacı şişkinlik ve bulantı gibi mide yan etkilerine neden olabilir.

Sırt bölgesindeki ağrıların büyük bir kısmının nedeni kas ve iskelet sistemi ile ilişkilidir. Sağa- sola dönmekle ve basmakla ağrınız olur. Yapılan testleriniz ve filmleriniz var mı ve neler çıkmış bahsetmemişsiniz. Öncelikle ağrınızın tarzı ve muayeneniz önemli. Bel ve sırt ağrısı eklem bozuklukları (fıtık, omurlarda kayma ve düzensizlik gibi), kas spazmı vs gibi nedenlerden kaynaklanabileceği gibi romatolojik hastalıklar nedeniylede olabilir. Eklem bozuklukları (fıtık, omurlarda kayma ve düzensizlik gibi), kas spazmı vs gibi nedenlerden kaynaklanan ağrılar genellikle hareketle artarlar. Bel, omuzlar, boyun ve sırt eklemlerinizi tutabilecek özellikle belli bir hareketsizlikten sonra, sabah kalktığınızda olan ve gün içinde azalan ağrılar romatolojik (iltihabi) hastalıkları düşündürür. Seronegatif spondiloartritler (ankilozan spondilit, reiters sendromu, psöriatik artrit ) benzer şikâyetlere neden olabilir. Ayrıca fibromiyalji denilen özellikle omuz üst kısmı, sırtta, belde, bacaklarda belli noktalarda ağrıya neden olan ve depresyonla ilişkisi olan bir durumda olabilir. Fizik tedavi doktorunuzun muayenesi, yapacağı tetkikler (kan ve görüntüleme yöntemleri) ile öncelikle tanınızın konulması ve daha sonra tedavinize başlanması uygun olacaktır. Geçmiş olsun.

İlgili Soru Kategorileri

Sağlık Soruları Kategorileri